UVS 3 – Amersfoort 2

Twee debutanten scoren punten bij eerste overwinning van UVS 3

Het is alweer een tijdje geleden, maar het overwinningsgevoel is zeker nog niet verdwenen. Tegen de ratingverhoudingen in wisten we als team 5 punten uit het vuur te slepen en zodoende Amersfoort 2 met 5-3 te verslaan. Dit is een verslag van die middag.

Mijn eigen partij verliep in een opening waar ik weinig van wist, dus daar heb ik veel tijd aan besteed. Dat betekent dat ik weinig gezien heb van het begin van de overige partijen. Dirk was al snel klaar en dit had hij te zeggen over zijn meer dan verdienstelijke remise:

“De opening is van beide partijen niet hoe het zou moeten. Het is niet standaard en het is niet erg scherp. Gelukkig speelde mijn tegenstander ook erg voorzichtig. Hij was zich waarschijnlijk niet bewust van zijn grote ratingvoorsprong. Omdat hij te passief speeldem kon ik op zet 27 een pion winnen. Mijn tegenstander had wel een loperpaar overgehouden, dat leek me toch gevaarlijk, dus op zet 28 remise aangeboden wat hij aannam. Het eerste halfje was binnen.”


Onze teamleider Ron had het zichzelf niet makkelijk gemaakt, maar die beslissing pakte goed uit. Ook hij wist een halfje in Nijmegen te houden.
Ron:

”Onze beste 2 spelers, Tsji en Storm, waren verhinderd en een invaller, Christ, geef je wit, dus ik had mezelf op bord 1 met zwart geplaatst. Voordeel hiervan is dat als er veel aan eergevoel en ratingpunten te winnen is, de verwachtingen laag zijn.“

Furkan had mij van te voren al verteld wat hij dacht te gaan spelen en hij kreeg het zowaar op het bord. Wat volgde was een open partij met aanvallend spel van beide kanten, maar Furkan vond de juiste tactische oplossing.


Lambert zat naast mij op bord 8 en ik heb een beetje mee zitten kijken, maar heel abrupt was het voorbij en ik had niet gezien waarom. Zijn tegenstander legde later uit dat hij Lamberts zet gemist had en na lang denken besloot voor een tactische voortzetting te gaan. Lambert moest er op zijn beurt ook even voor gaan zitten, maar vond de verdediging en verzekerde ons daarmee van onze tweede winstpartij. Dit was de stand na de betreffende zet, 22.La3.


Ongeveer halverwege mijn eigen partij sprak ik Kosse even op weg naar het toilet. Waar ik het gevoel had dat mijn tegenstander veel meer begreep van de stelling dan ik, was hij optimistisch over zijn kansen in een lastige stelling.

“Toch een fijn gevoel overgehouden aan mijn eerste externe competitiewedstrijd ooit. Een dag eerder schaakte ik voor Het Kasteel 2 al extern, maar dat was tegen Het Kasteel 3, dus dat telde nog niet echt. Mijn tegenstander Hans was na afloop complimenteus en gaf aan dat hij lange tijd moeite had met de stelling, getuige ook zijn klok (10 minuten over). Het ratingverschil tussen beide spelers mocht er natuurlijk ook wezen: 1879 tegen 1384.”

Wanneer deze partijen precies zijn afgelopen en in welke volgorde weet ik niet precies, maar toen ik na mijn partij de score opmaakte van de andere borden stond het 3-2 voor UVS. Boven verwachting goed. Want van te voren had ik er maar weinig fiducie in gehad. Ron had mij op de interne schaakavond al laten weten dat we qua rating de underdog genoemd konden worden. Iemand merkte op dat dat alleen maar betekende dat je meer rating kon binnenharken, maar dat kwam er bij mij niet zo in. Mijn partij daarentegen laat echter zien dat een foutje snel gemaakt is, en dat tijdnood ook wel eens in je voordeel kan werken.

Wat er vervolgens gebeurd is, weet ik niet helemaal meer, want ik had weinig tijd en m’n notatie is niet op orde. We komen uiteindelijk terecht in een situatie waarin ik een bulletpartij speel en dit ongeveer de stelling is, en dan gebeurt het volgende.


Wat een geluk. Ik speelde op increment, maar hij maakt een typische bulletblunder. Dit geeft ons grote kansen om de match te winnen want het staat nu 4-2 en alleen Bram en Christ speelden nog. In beide partijen waren kansen. Christ moest een tactische weg vinden richting remise en Bram moest in een betere stelling op zoek naar de winst. De partij van Christ begon ik te volgen in de volgende stelling.

Als Bram niet zou verliezen, zou dat winst betekenen in de match. En de kansen waren er zeker. Bram stond een stuk voor, maar moest wel even de pionnen tegenhouden.


Knap gedaan en met stalen zenuwen, want hiermee wint UVS 3 zijn eerste pot. Met drie leden zonder rating en een schaakachsterstand van anderhalf jaar is dit gewoon een hele knappe prestatie. Aankomende zaterdag is het alweer tijd voor match nummer twee en opnieuw is er vooral eer te behalen en rating te winnen. We hebben er zin in.

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Wat een prestatie!
    En … een nieuw lid en meteen een lang verslag. Mooi hoor!

Geef een reactie