UVS2 met redelijk resultaat uit de startblokken

Na anderhalf jaar coronapauze mochten de UVS’ers weer eens onze clubeer hooghouden tegen fysieke tegenstanders, achter een fysiek bord, met houten stukken die je niet met je muis hoeft te verplaatsen, een klok die je echt kunt vergeten in te drukken, in je nek hijgende omstanders, gerinkel van lepeltjes in koffiekopjes en de net uitblijvende roep van de bardame dat er een tosti klaar was. Maar alles was anders! Speelzaal, teamgenoten, nieuwe teamcaptain. En beharing, veel meer beharing. Sommige zaken bleven hetzelfde, uiteraard onze strijdlust en ook uw verslaggever van deze wedstrijd.

We mochten tegen Bennekom en op papier zou dat een lastige klus worden, ook omdat we met een invaller moesten aantreden. Maar Jan-Hendrik Donkervoort zou die rol met verve op zich nemen, daarover later meer.
Na een uurtje spelen liep ik eens een rondje langs de borden om te kijken hoe het ging. Heel vrolijk werd ik daar niet van. Dennis Breuker zat op bord 1 duidelijk te zwoegen nadat hij in een wat slechte Maroczy was beland. Diderick Holtland werd op het derde bord al duidelijk overspeeld door de sterkste spelen van Bennekom. Op bord 7 zag het er bij Ruud van der Spoel ook niet goed uit. Alleen op bord twee leek Hans Quint al snel goede zaken te gaan doen. Bij de rest leek nog van alles mogelijk.

Hans Quint opende de score met een vol punt voor UVS. Teamcaptain Ruud van de Plassche nam even later het remiseaanbod van zijn tegenstander aan in een stelling die ontstaan was na een bizar festival van over en weer gemiste kansen. Didericks koning kreeg intussen nooit de kans om zich middels rokade in veiligheid te brengen en moest uiteindelijk het hele bord overlopen en werd op g2 mat gezet.

Met een gelijke stand gingen we op weg naar de tijdscontrole. Vlak daarvoor gebeurden aan mijn bord en dat van Ruud van der Spoel dingen die de uitslag nogal beïnvloedden.


Bij Ruud pakte de tijdsdruk minder goed uit:


De stand was nu dus 2.5 – 2.5 maar op de overgebleven borden leken er hooguit nog drie remises te halen voor UVS. Bij Jan-Hendrik was dat natuurlijk al een mooi resultaat als invaller met een veel lagere elorating dan de rest van het team, maar bij Thomas had het er even tevoren veel beter uitgezien en leek hij een duidelijke winst gemist te hebben. Dennis had misschien een vesting!?

H-J Donkervoort – C v Oosterwijk
na 52… Pe4
Th Willemsen – M Pauw
na 50… Th8
R Bruil – D Breuker
na 59. hxg4

 

Bij Thomas werd het al snel remise. En daarna verloor Dennis, die hier zijn partij voor ons analyseert.


We leken dus alsnog op een nipte nederlaag af te stevenen. Maar toen verrichte Jan-Hendrik het wonder van de dag door zijn eindspel toch te winnen! Wat een geweldige invalbeurt.


Link naar Verslag van BSV Bennekom 1.

Share

3 reacties

 1. Dennis Breuker schreef:

  Wat een leuke variant is 40.Kd6 bij jouw partij, Pepijn. Die had ik wel willen zien!

 2. Pepijn van Erp schreef:

  @Dennis Ik ben blij dat ie pas naar boven kwam toen ik thuis de partij aan de computer voerde ;-)

  Tijdens de partij had ik wel even gedacht aan Kd6, maar had er verder geen tijd aan verspild omdat het voor mijn keuze (torens ruilen, of Tb5) verder toch niet zou uitmaken. Daarna kwam ik ook in de fuik dat het wel gewonnen zou zijn na 37.Kd4 omdat mijn tegenstander al zo wanhopig naar de stelling had zitten staren.

  Ik had nog wel zitten rekenen aan de variant 37. Kd3, Ke6 38.Kd4 Kf5 39.Kxd5, Kxg5 40. Kc4 waarna de enige winnende zet 40… Kxh6 is. Hoewel ik ook niet gezien had dat in die variant 40 … Kf4 weer remise is na 41. Kd6! had ik op mijn beurt ook zomaar kunnen missen ;-)

 3. Dennis Breuker schreef:

  Mooi gedaan, Jan-Hendrik. Over jouw opmerking bij zet 68 (“De computer heeft een lichte voorkeur voor Ka6”): dat zou kunnen, maar menselijk gezien is Ka6 veel fijner, omdat daarna de zwarte koning niet meer op het promotieveld kan komen en promotie relatief eenvoudig is. Aan de andere kant, je moet in die variant geen misrekening maken, want je geeft wel een stuk weg. Dus misschien was wat jij deed wel zo veilig…
  Nogmaals proficiat!

Geef een antwoord