Pirc is toch een opening

Anton 42
Guido 24
Erik 14

Eindelijk! Na een dik jaar twijfelen, wachten, hopen, ja bijna wanhopen, was het dan eindelijk zover. Anton mocht zijn eigen Pirc spelen in het twee-wekelijkse thematoernooi bij UVS. Een opening die eigenlijk geen opening is en door moderne grootmeesters gemeden wordt.
We hadden de hoop dat iedereen tot de tanden bewapend was met duistere variantjes. Maar die hoop was ijdel. Mes door de boter; twee vingers in de neus; achteruitfietsend met twee handen in de broekzakken over de finishlijn.

Hier een partij waarin Anton laat zien hoe je de Pirc met zwart speelt. Als je de partij naspeelt lijkt het allemaal zo simpel. Na 6 zetten staat zwart beter en hij bouwt rustig aan de aanval terwijl de verdediging niet vergeten wordt. Opmerkelijk: Stockfish constateert in de analyse bij beide spelers geen blunders!

Dat is wel wat anders bij het gooi- en smijtwerk in de partij tussen Bart (mijn broer kwam virtueel op visite) en Henk-Jan. In totaal 12 blunders; 9 bij Henk-Jan – dus Bart wint…

Zelf had ik wel een obscuur variantje voorbereid. En direct in de eerste ronde kwam mijn voorbereiding op het bord.

Je kunt alle partijen hier naspelen.

Volgende week weer snelschaken. Je kunt je hier aanmelden.

Share

Geef een antwoord