Fier ten onder

De Knock-outfase van de online bekercompetitie begon zaterdag voorspoedig voor UVS. Met invaller Dennis Breuker traden we vol goede moed aan tegen het team uit Woerden, en het werd al gauw spannend. Jasper had zijn witpartij gewonnen na een hoop gerommel in een 1.b3-opening, en zijn tegenstander was op bloed uit. Zie hieronder hoe Jasper reageert op het grove hakwerk van zijn opponent uit Woerden.

Na zelf een solide remise gespeeld te hebben in de eerste partij met zwart, wilde ik graag een punt pakken in mijn witpartij. Mijn tegenstander kende zijn theorie echter, waardoor ik niet fijn uit de opening kwam en er maar wat van moest maken. Een aparte partij volgde:

Onze kopman Daniël had het zwaar tegen de sterke Sten Goes, maar wist in de tweede partij een slechte stelling knap om te buigen tot een eindspel waar alleen Daniël kansen had. Ondanks de hevige tijdnood van de Woerdenaar eindigde het toch in remise.

Dennis had een spannende eerste partij waarbij hij uiteindelijk met Le4 deze mooie stelling wist te bereiken: 1-0.

In zijn tweede partij kreeg hij een vervelende stelling uit de opening, waarna het al gauw bergafwaarts ging. Al met al een mooi debuut, want dankzij zijn winstpartij kwamen we mooi op een nette 5-3 overwinning uit!

Tijdens het invoeren van de uitslag kreeg ik al te horen dat Promotie het niet had kunnen bolwerken tegen Schaakstad Apeldoorn, en hoe: Apeldoorn won met 8-0. Op dit niveau zegt dat veel, want Promotie is natuurlijk ook niet door stom geluk in de KO-fase beland. We waren gewaarschuwd!

We gingen er fanatiek voor en Dennis liet meteen zien dat het wel degelijk kan! Zie hieronder hoe hij totaal gewonnen komt te staan tegen zijn sterke opponent.

Helaas dus geen punt en ook in de andere partijen bleken de heren uit Apeldoorn telkens net een maatje te groot voor ons. Daniël speelde naar eigen zeggen “als een malloot”, hoewel ik me goed kan voorstellen dat online schaken tegen IM Thomas Beerdsen (chess.com rapid 2694!) voor meer mensen niet zo goed uitpakt. Zie hier hoe hard het soms kan gaan…

Jasper’s tegenstander IM Merijn van Delft maakte vrijwel geen fouten, waardoor Jasper er in beide partijen niet aan toe kwam. Mijn tegenstander maakte wel fouten, en liet me in de tweede partij zelfs helemaal terugkomen, alleen maakte ik helaas nog meer fouten. Zo werden we uiteindelijk geheel in stijl met 8-0 aan de kant gezet. Hoewel deze match dus niet spannend te noemen viel, waren de partijen wel mooi en daar draait het ten slotte om.  Dank aan alle spelers en in het bijzonder aan Dennis voor het invallen!

Share

3 reacties

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Jan ik vond Txf6 is je partij tegen Woerden juist een fantastische vondst. Ik zat alweer te roepen: “Jan!! Txf6!!! Superzet!” Na 43….Lxf6,. 44. gxf6 verliest zwart na elke koningszet – en iedere zwartspeler zal geneigd zijn om in tijdnood die koning juist wel te zetten. En je tegenstander speelde inderdaad de koning waarna promotie niet meer te voorkomen is. Tenzij wit in paniek ook een koningszet doet…

  2. Dennis Breuker schreef:

    Mooie titel. Had ook kunnen heten “Vier ten onder”. Bewust gedaan?

  3. Jan Pijkeren schreef:

    Misschien was Tf6 praktisch inderdaad een mooie winstpoging, maar 43. ..Le6 of Le8 weerlegt het wel eenvoudig achteraf gezien.. En nee Dennis, niet eens bewust gedaan :’)

Geef een reactie