Zevende

Het was weer gezellig en toch leuk. Er deden tien UVS’ers mee die zich in meerdere of mindere mate het snot voor de ogen schaakten en er was deze week nieuws omtrent de initiatiefnemer van de teambattles, Govert Pelikaan.
Volkomen terecht is hij namelijk uitgeroepen tot schaakvrijwilliger van 2020. Wat begon als een battle tussen twee teams waaraan drie spelers deelnamen groeide door zijn enthousiasmerende inzet uit tot een wekelijks evenement met meerdere klassen en met op het hoogtepunt 550 deelnemers.
Pelikaan heeft goed aangevoeld dat  er in de barre coronatijd bij veel schakers de behoefte bestond om als onderdeel van een team de strijd aan te gaan met andere verenigingen.
Ook vond hij na wat geëxperimenteer het ideale speeltempo van 3+2. Bij dit tempo is berserken riskanter dan bij een tempo zonder increment, wat het extra spannend maakt. Een voorbeeld uit de afgelopen battle:

De tegenstander van WeakietheViking ging hier berserk waarop Weakie zich schrap zette. Het lukt BramV niet om binnen anderhalve minuut te winnen hoewel hij onderweg wel een joekel van een kans mist. Ziet u waar?

Deze tegenstander van sivadij ging heel verstandig niet berserk en toen gebeurde het volgende

Die increment zorgt er meestal voor dat de betere speler uiteindelijk toch komt bovendrijven. Zie bijvoorbeeld deze zeeslang van Roytjuh90

Volgende week battlen we weer vrolijk verder. Doet u dan ook weer mee?

 

Share

9 reacties

 1. Maarten van Rooij schreef:

  Erg grappig tweepaardenmat van Simon! Helemaal leuk om tegen 2400+ uit te voeren.

 2. Simon van Dijk schreef:

  Dat was het zeker! Helaas belandde ik na dit miniatuurtje in een losing streak van zeven nullen ;-(
  Nou ja, aanstaande zondag nieuwe ronde, nieuwe kansen!

 3. Dennis Breuker schreef:

  Mooi, Simon! Heerlijk!!
  Die gemiste kans bij Weakie heb ik nog niet zo snel gezien.

 4. Dennis Breuker schreef:

  Het is vast niet 15.Lxf6, alhoewel dat sterker moet zijn dan de partijzet.

 5. Maarten van Rooij schreef:

  13. Pxd5 misschien? Maar dan is het nog wel een partij. Toch?

 6. Bert-Jan Boer schreef:

  Ik doelde op 13. Pxd5 (+3.8) maar 15.Lxf6 (+3.4) is inderdaad de andere piek met wit voordeel in de grafiek van Stockfish. Het zou dan geen partij meer moeten zijn, maar in de praktijk is dat waarschijnlijk pas vanaf +10. Ik schaam me dan ook dat ik dit als “joekel van een kans” kwalificeerde :-)

 7. Maarten van Rooij schreef:

  Met Louis van Gaal ben ik van mening dat het belangrijk is om duidelijkheid te scheppen in terminologie om ‘het bereiken van voordeel’ te benoemen. Je hebt mogelijkheden en kansen. En binnen die groepen kun je onderverdelingen maken. Kleine kans, grote kans. Maar ook een dot van een kans en, nog erger: joekel van een kans. Bert Jan voelt uitstekend aan dat de ‘stockfish-evaluatie’ handreikingen biedt voor een correcte classificatie. “Joekel van een kans” zou ik ook al van durven spreken bij +6. Misschien goed om hier een tabelletje van te maken? ;)

 8. Ruud van der Spoel schreef:

  En vergeet dan de groep ‘Gewonnen’ niet, met als onderverdeling bijvoorbeeld ‘Bijna gewonnen’, ‘Gewonnen’, ‘Straal gewonnen’ en ‘Compleet uit’.

 9. Maarten van Rooij schreef:

  En hoe zit het dan bij de verliezende kant? Meestal als ik ‘straal verloren’ sta vind ik zelf dat ik best nog wel kansrijk spel heb. En wat is de verliezende kant van ‘een joekel van een kans’? Misschien iets als ‘een joekel van een misser’?

Geef een antwoord