Zen en UVS1 gaan niet samen

Heerlijk dat zennen! Zaterdagmiddag mocht ons eerste aantreden tegen het illustere Philidor Leiden 1. Hoofdklassekwaliteit. Niet dat wij (Ruud, Ruud, Maarten, Wouter, Tsji) daarvan onder de indruk waren. Integendeel. Lekker weertje; beetje in de zon sippen aan een rooibosthee, groene thee of duizend-zonnen-in-het-voorjaar-thee. Heerlijk zen. Ruim een uur voor de wedstrijd appt de teamleider alvast dat het zo gaat beginnen. Om de geesten rijp te krijgen. Iedereen reageert: “Tuurlijk leider! Relax. Komt goed.” Een half uurtje later appt de teamleider (Ruud P). De tegenstander logt maar niet in. Maar wij kunnen ons alvast aanmelden. OK man, relax, we melden aan. Tsji gedraagt zich als een echte zenmeester: “Wij (Wouter en Tsji) zitten lekker in de tuin man. Relax. We hebben duizend-zonnen-en-manen-kruiden-extract-thee. We melden ons vijf minuten voor tijd aan. No problem man.”
Een kwartier voor tijd zijn alle (5) tegenstanders ingelogd. Ruud, Ruud en Maarten ook. Klaar voor de start. Ondertussen zennen en zonnen Wouter en Tsji er op los. Nog maar een bakkie duizend-en-een-zonnen-in-het-voorjaar-thee. Met een plakje spacecake misschien?
Tien minuten voor tijd. Alle spelers van Philidor en de drie van UVS zijn volledig uit zen. Nu focussen op de wedstrijd. Wouter en Tsji zijn ondertussen van de wereld. Even in het moment. Even helemaal nergens aan denken. Geen afleiding. Zen…
Vijf minuten voor tijd. Geen verandering. Behalve dat Ruud, Ruud en Maarten wat zenuwachtig aan het worden zijn. Als er niet op tijd door iedereen wordt ingelogd is de wedstrijd verloren (althans dat dachten wij). Ruud S appt dat de zen-adepten best wel in mogen loggen nu. Voor den donder!
Eén minuut voor tijd. Ruud, Ruud en Maarten zijn al aan het zoeken naar de uitlogknop. Adrenaline spuit uit ogen, oren, neus, mond en vingertoppen. Ha, daar zijn Wouter en Tsji. Wouter logt net op tijd in. “Relax man. Komt goed. Ja Tsji moet nog wat dingen doen met wachtwoorden en zo…”

De wedstrijd wordt gestart. Ik dacht dat we zoiets ook in de eerste ronde hadden en dat de wedstrijd toen werd afgebroken en later opnieuw werd opgestart. Dus dat de partijen die we nu aan het spelen waren gestopt zouden worden. Of dat de wedstrijd in zijn geheel verloren zou worden verklaard. Maar we gingen gewoon door. Zonder Tsji die rustig met zijn bezoek een kopje groene rooibosthee kon gaan drinken.
Enfin. We zaten dus niet helemaal zen achter het bord. Ook niet helemaal gefocust. En al helemaal niet echt scherp.
We verloren kansloos met 1,5 – 6,5 (+2 regl). En de anderhalve punt werden gescoord door Ruud P, de teamleider.
Zijn eerste partij was een mooie. Na 15 zetten staat er opeens een stelling op het bord die zo uit het Marshall-gambiet zou kunnen komen. Na die 15de zet geeft Ruud zijn tegenstander geen kans meer.

Ik weet niet of we kunnen degraderen en of deze competitie een vervolg krijgt. Maar ik ga wel snel op zoek naar een zen-therapeut.

Share

Geef een antwoord