Even helemaal zen

Ik ben fan van zen. Nee, ik ga niet naar de Xenos om mijn studentenkamertje op te vullen met Boeddhabeelden en wierookrook. Ik doel op de ZEN-modus op Lichess.

De ZEN-modus (klik op je gebruikersnaam en dan op ‘voorkeuren’) is voor mensen die graag geen afleiding willen tijdens een schaakpartij. Voor mensen die genoegen nemen met alleen het bord en de klok in beeld en voor wie het niets uitmaakt wat er in de chat gezegd wordt of tegen wie ze spelen. Want dat is precies wat de ZEN-modus is.

Je ziet de naam en rating van je tegenstander pas nadat de partij is afgelopen en dus kan het zijn dat je zo maar van mensen wint met een veel hogere rating dan jij. Ik maak dankbaar gebruik van deze modus tijdens de teambattles, wat me al een aantal mooie scalps heeft opgeleverd; ik geef hier een drietal recente voorbeelden. De eerste twee partijen kunnen trouwens van pas komen bij de voorbereiding op het volgende thematoernooi.

Share

3 reacties

 1. Bert-Jan Boer schreef:

  Leuk stuk Simon, ga ik ook eens uitproberen die Zen-modus :-)
  https://www.uvsnijmegen.nl/2020/06/04/helemaal-zen/

 2. Simon van Dijk schreef:

  Sorry, Bert-Jan. Ik wist niet meer dat jij ook fan van zen bent. Mijn stuk is compleet onafhankelijk van het jouwe geschreven en elke zweem van plagiaat is volkomen onintentioneel.

 3. Koen de Wilt schreef:

  Sowieso een goede boodschap en de aanvulling van Ron op het vorige artikel ga ik dan ook maar herhalen (volledig plagiaatloos): druk op ‘z’ op je toetsenbord om in en uit Zen-modus te gaan. Een andere die ik regelmatig gebruik is ‘f’ om het bord om te draaien (in analysemodus).
  Hier staan er nog meer: https://lichess.org/forum/lichess-feedback/keyboard-shortcuts-3#9

Geef een antwoord