Wit speelt en wint

In het prachtige boek “Rewire you chess brain” kwam ik onderstaande stelling tegen. Een studie, gecomponeerd door Otto Blathy in 1962.

Wit speelt en wint.

Een stelling die wij als mens sneller kunnen oplossen dan Stockfish 12! Tenminste, als je het idee doorhebt…

Share

6 reacties

 1. Anton van Rijn schreef:

  Hebbes! Met dank aan het paard.

 2. Dennis Breuker schreef:

  Ah! Ineens snap ik je hint. Leuk ;)

 3. Marcel Verstappen schreef:

  Bij mij is laatst schaakrot geconstateerd – ik zie het soms niet meer. Kan iemand een duidelijkere clue geven of een link naar de oplossing?

 4. Bert-Jan Boer schreef:

  ik kwam er ook niet uit Marcel, gelukkig stond de oplossing op youtube. Spoiler alert!
  https://www.youtube.com/watch?v=DygLiC2BlI0

 5. Anton van Rijn schreef:

  Ik begon zelf met De7 Kg8 Dh4, wat ook werkt. Een van de vele routes die de zwarte koning kan nemen, is nu Kf8 Dh7, Ke8 Dg7, Kd8 Df7, Kc8 De7, Kb8 Dd7, Ka8 en nu zou Dc7 pat zijn. Maar in plaats daarvan heb je het fraaie De8+ en je kunt in de drijfjacht altijd weer op paard-afstand komen met zwart aan zet (in tegenstelling tot Dd8+ Kb7! waarna je haast weer opnieuw moet beginnen) Op Kb7 volgt nu Dd8, op Ka7 volgt Dc8. Het dame-paard heeft op het gewone paard voor dat het een tempo kan winnen!
  Een andere onbesproken wending: Stel zwart kiest nu voor de vlucht langs de a-lijn: bijv. Ka7 Dc8, Kb6 Dd7, Ka5 Db7, Ka4 Db6, Ka3 Db5, Ka2 Db4, Ka1. Nu zou Db3 weer pat zijn, maar ook het nu ‘meteen’ op h3 slaan werkt nog niet: Df8 Ka2! (de enige manier om tijdig in het kwadraat te komen, i.t.t Kb1??), Dh6 Kb3, Dxh3 gxh3, g4 Kc4 en zwart is precies op tijd.
  Wat wel werkt: Ka2 Db4, Ka1 Dd2! Zwart blijft aan de onderste rij genageld, maar wit heeft nog maar twee zetten nodig om op h3 te slaan. Kb1 Dh6, K naar de tweede rij Dxh3, gxh3 g4 en wit moet nog naar de derde rij en is dus altijd te laat!

Geef een antwoord