De KNSB-onlinecompetitie

Ondanks of misschien beter gezegd dankzij de coronamaatregelen is er dit seizoen toch een externe KNSB-competitie gaande, maar uiteraard wel online. Zeven UVS-spelers gaven zich daarvoor op, en in een onbewaakt moment stelde ik me beschikbaar als teamleider, ietwat onderschattend welke kennis van digitale systemen en chess.com daarvoor nodig was. Gezien de sterkte van de UVS’ers die zich hadden aangemeld om mee te doen – Maarten van Rooij, Ruud van der Spoel, Klaus Wüstefeld, Jasper Bons, Tsji Sang Cheung, Wouter Dinjens en ik (Ruud van de Plassche) – besloten we ons op te geven voor klasse 3. We werden ingedeeld in klasse 3A, met teams van Goes 1 tot Almelo 1 – met zo’n onlinecompetitie kun je natuurlijk makkelijk tegen clubs door het hele land spelen.

Omdat ik zoveel tijd ben kwijt geweest aan het digitaal doorgronden en regelen van het een en ander, hebben we inmiddels ronde 4 achter de rug voordat ik aan een verslag toekom. Je speelt in deze onlinecompetitie telkens twee rondes op één zaterdag, met een team van vijf spelers tegen een ander team van vijf, waarbij je in elke ronde een keer met wit en een keer met zwart speelt tegen dezelfde tegenstander, speeltempo 10 minuten met een increment van 2 seconden. Al met al dus maximaal een kleine twee uur schaken op zaterdagmiddag zo van halfdrie tot halfzes.

Tja, wat zal ik er verder van zeggen. Erg leuk om weer eens in een team te schaken, tijdens het spelen op chess.com houden we contact via Whatsapp en voor en/of na de wedstrijd wordt er even gebeeldbeld, al dan niet met een biertje in de hand. Toch blijft het een beetje behelpen vergeleken met ‘echt’ schaken, en erg jammer dat we niet samen na de wedstrijd ergens kunnen gaan eten en napraten.

Rode 3 was een ‘uitwedstrijd’ tegen Almelo 1. De sfeer zat er meteen goed in op de groepsapp toen Jasper het presteerde om digitaal te laat te komen. Voor straf kreeg hij de opdracht om alles te winnen, waaraan hij zich keurig heeft gehouden. Jasper, Tsji en ik wisten beide partijen te winnen, Ruud eentje en Klaus verloor helaas beide partijen (om onnaspeurlijke reden heeft de teamleider van Almelo Klaus de naam Wouter Dinjens gegeven, dus dat staat verkeerd op Netstand). Kortom, we wonnen met 7-3 terwijl achteraf zelfs bleek dat we op rating wat zwakker waren. Ter verontschuldiging van Klaus moet ik aanvoeren dat zijn computer/chesscom haperde, waardoor zijn witpartij zonder spelen verloren ging, waarna hij volgens eigen zeggen zo geïrriteerd was over digitale systemen, onlineschaken etc dat hij de tweede partij met zwart als een kind verloor.

Ronde 4 was een ‘thuiswedstrijd’ tegen HSC Helmond 1. Jasper kweet zich opnieuw razendsnel aan zijn opdracht, Ruud, Tsji en ik haalden ditmaal allen 1 punt binnen en Klaus overkwam precies hetzelfde als in ronde 3 zodat de einduitslag ditmaal 5-5 was.
Zaterdag 30 januari spelen we ronde 5 en 6. Hulde aan Klaus die ondanks alles dan weer present zal zijn.

De stand in klasse 3A na 4 ronden::

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Wat was er aan de hand met mijn partijen?
    Ik had aan alle voorwaarden en voorbereidingen voldaan, maar met Wit ging het online mis , d.w.z. als ik moest starten. Ik speelde 1.e4…. en e4 stond op het digitale bord, maar….mijn klok bleef lopen zonder dat mijn tegenstander reageerde. Toen ik naar mijn tegenstander daarover ’n chatbericht stuurde, zei hij , dat hij wachtte op mijn zet: volgens hem had ik nog geen zet gedaan. Zo ging mijn tijd voorbij zonder dat er gespeeld werd. Toen ik nog maar weinig tijd had, probeerde ik met Wit gewoon een tweede onwillekeurige zet: heel gek…..toen ging de partij wel verder, maar had ik nauwelijks tijd meer. Dat overkwam mij die middag twee keer met Wit.

  2. Simon van Dijk schreef:

    Mocht dat nogmaals gebeuren, Klaus, druk dan op F5. Daarmee ververs je de webpagina en dat kan best wel eens helpen.

Geef een antwoord