Underdogs slaan toe in 19de UVS snelschaaktoernooi

Anton 32
Henk-Jan 24
Maarten 14

De eindstand is niet echt verrassend. Anton fier bovenaan en twee nederige volgers op afstand.
Het lijkt erop dat de schakers weer uit hun winterslaap aan het ontwaken zijn. Ruud debuteerde met een keurige 5 uit 9. En Rob en Koen waren er ook weer bij. Welkom (terug) heren!
Het leuke van snelschaken is dat je als lagere ratinghouder ook wel eens getrakteerd wordt op een blunder van je tegenstander. Dan heb je als underdogs een mazzeltje. Maar deze keer wonnen twee underdogs (met een ratingverschil van meer dan 350 punten mag je dat toch wel zo zeggen) redelijk overtuigend van de favorieten.

In deze partij van Jasper tegen Simon, heeft Simon na 33 zetten nog maar 28 seconden. Normaal verlies je dat als underdog ook al sta je 1 of meer pionnen voor. Maar Simon houdt het hoofd koel en blijft tot het eind toe razendsnel spelen. 30 zetten later heeft hij nog 10 seconden op de klok als Jasper opgeeft.

Vaste deelnemer Onno mocht aantreden tegen Pepijn die, met krap 400 ratingpunten meer, huizenhoog favoriet was. Onno komt in de opening een pion achter maar weet de witte stelling goed onder druk te houden. Op een klein slippertje na op zet 23 doet hij gewoon gezonde zetten. En in wederzijdse tijdnood weet hij uiteindelijk toch nog gebruik te maken van de druk over de d-lijn.

Pepijn had sowieso zijn avond niet. Hier een miniatuurtje tegen weer een underdog, vaste deelnemer Mark met ook een krappe 400 punten minder. Deze keer wint de underdog wel door een blunder van zijn tegenstander. Dertien zetten: wie speelt hem uit (in) zijn hoofd na?

Je kunt alle partijen naspelen op: https://lichess.org/tournament/wFIMUr7l

Volgende week weer een rapidtoernooi met een thema: het Loperspel. Bereid je voor en schrijf je in! Gewoon op deze link klikken op maandag avond 5 voor 8 (19:55)

Share

2 reacties

  1. Simon van Dijk schreef:

    Ik was zelfs zo snel aan het spelen dat ik 42…Te5+ volledig heb gemist. Had een zet of twintig stressen in het eindspel gescheeld…

  2. Maarten van Rooij schreef:

    Ja – nogal opzichtige blunder. Dat was de reden waarom ik ging kijken naar het tijdverbruik. Dan is zo’n miskleun goed te begrijpen.

Geef een antwoord