AI-censuur: ook de schaker heeft ermee te maken

Recent wilde ik AI bekritiseren, met name AlphaZero, want we worden geacht AI te bewonderen. Maar het besef waar het uiteindelijk voor gebruikt wordt is nog lang niet in alle lagen van onze hersenen doorgedrongen.

AlphaZero’s moederbedrijf Deepmind is eigendom van Google. Wat Google en hun dochterbedrijf Youtube ermee doen is ondertussen duidelijk en de gewone burger heeft heeft er nul baat bij tenzij men de spreekwoordelijke grijze massa wenst uit te schakelen. Zelfs de zogenaamde “alternatieve” media BitChute heeft een licentie verworven om ongewenst commentaar op te sporen. En tot mijn stomme verbazing ontdek ik dat chess.com niet achterbleef:

Censuur op chess.com

Vier pogingen heb ik ondernomen om het bovenstaande bericht te verzenden – telkens in een andere vorm en verder uitgedund. Maar mijn ultieme vrees dat de AI, nadat het je werk heeft gestolen en je denkvermogen heeft overgenomen, straks je ziel kan vernietigen, mag er niet door.

Het excuus dat ik vaak lees is dat de censuur-AI te streng was afgesteld, maar het valt mij ook op dat men dat alleen toegeeft als de censuur strategisch onhandig was en als het benadelende incident een machtige entiteit betrof. Het feit alleen al dat dit kan gebeuren is slecht nieuws en geen enkele grote speler zal dit serieus aansnijden.

Ik ben sterk tegen gepolitiseer; wat goeds heeft het ooit gebracht? Maar het zoekt ons op. Censuur en controle door AI komt ook naar de schaker toe. Eigenlijk wist ik dat wel, maar ik wist niet dat het al een fait accompli was.

Share

6 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Misschien blokkeert chess.com links naar BitChute, en hebben ze per abuis ook onmogelijk gemaakt on de naam van die site te melden.

 2. Vladimir Bosnjak schreef:

  Naar aanleiding van reactie – Peppijn – heb ik een vraag uitgezet bij hun service desk. Het is nu weekend dus ik verwacht een verlate reactie.

 3. Koen de Wilt schreef:

  Het zou prima kunnen dat ze AI gebruiken om comments te filteren, maar toch vind ik dat je ze meteen wel heel veel credits geeft (de aanname dat ze AI gebruiken), dus goed dat je het hebt nagevraagd!

  Nu weet ik niet precies waar je op reageerde, want die context heb je ons niet gegeven (of is het censuur van de ingebouwde UVS WordPress AI?), maar ik kan me bij zo’n bericht voorstellen dat het niet helemaal on-topic was. De suggestie van Pepijn klinkt in ieder geval aannemelijk, zeker in licht van hun community guideline ‘Do not publicly debate religious or political topics’ kan ik me voorstellen dat ze een groep woorden/links hebben geblacklist, zie ook: https://www.chess.com/community

 4. Vladimir Bosnjak schreef:

  De topic was kritiek op op de adoratie van AlphaZero. Deze blogger ziet het als een gevaar voor schaak. Mijn bericht was dat ik een groter gevaar zie.

 5. Vladimir Bosnjak schreef:

  Ugh, ik vergeet steeds dat je een reeds geplaatst bericht niet kunt bewerken.

  Het onderwerp betrof kritiek op de adoratie van AlphaZero. De desbetreffende blogger ziet het als een gevaar voor schaak. Ik voegde toe dat ik een groter gevaar zie.

 6. Vladimir Bosnjak schreef:

  De beste wensen allemaal!

  Zo, ik heb een “conversatie” gehad. De helpdesk gaf aan dat het een inderdaad een “instellingsfout” was, maar ze willen niet zeggen of ze t.b.v. moderatie AI gebruiken.

  Tsja…

Geef een antwoord