In memoriam: Lukas van der Linden

Een heel droevig bericht: Lukas van der Linden is afgelopen donderdag overleden. Veel te jong; hij was pas 49 jaar. We zullen hem herinneren als een sterke schaker en bovenal een zeer sympathiek mens met een brede belangstelling.

Lukas werd in 2016 lid van onze vereniging en was een van de steunpilaren van het eerste team, dat de afgelopen jaren zo goed presteerde. Hij won in 2018 het clubkampioenschap. In de zomer van 2019 behaalde Lukas nog een mooi sportief succes in Split, waar hij samen met Jasper Bons en Olav Schoonenberg een toernooi speelde. Lukas (zelf FIDE-meester) scoorde een internationale meesternorm door onder andere remises tegen twee grootmeesters. Zie dit boeiende verslag van zijn hand.

Toen was Lukas al gediagnosticeerd met kanker, maar dat leek lange tijd te behandelen. Hij bleef tot voor enkele maanden actief op het schaakbord en deed nog mee aan de online teambattles. De laatste tijd ging het helaas snel achteruit. Lukas is donderdag gestorven met intimi om hem heen. Het was droevig en mooi, aldus een vriend die erbij was.

Nog wat meer over Lukas als schaker. Hij behoorde in de tachtiger jaren tot een zeer talentvolle lichting van de jeugdclub van SMB. Toen was zijn strategisch verantwoorde en op initiatief gerichte speelstijl al goed ontwikkeld. Lukas gaf snel de prioriteit aan zijn carrière (hij werkte bij bedrijven in binnen- en buitenland) en schaakte daarom maar bij vlagen, zoals in de jaren nul in de Engelse teamcompetitie. Ongeveer tien jaar geleden ging hij weer in de Nederlandse teamcompetitie spelen, eerst bij schaakclub Dordrecht en daarna dus bij ons.

De uitvaart is aanstaande donderdag (3 december) en zal via een livestream te volgen zijn. Hierover volgt later meer informatie.

Als eerbetoon een vlotte aanvalszege tegen internationaal meester Srdan Sale. Hiermee won Lukas de schoonheidsprijs in Split. De analyse is van hemzelf:

Rest nog de slotcombinatie van mijn partij tegen Srdan Sale:

Share

11 reacties

 1. Jan van de Westelaken schreef:

  Wat een vreselijk bericht en wat een groot verlies : (

 2. Maarten van Rooij schreef:

  Een serieuze goede schaker met wie je ook lol kon trappen tijdens het vluggeren of doorgeven. Gauw een sjekkie tussendoor en dan weer door. We missen hem.

 3. Lambert Hofman schreef:

  Afschuwelijk.

 4. Henk-Jan Janssen schreef:

  Wat een goede schaker en een nog sympathieker persoon. Ik weet nog dat we ons UVS feestje hadden in de Jojo. Enthousiast als ik was daagde ik Lukas uit. Na 14 potjes ben ik gestopt. 14-0 voor Lukas. Vind het zelf ook heel pijnlijk dat ik hem afgelopen half jaar uit het oog verloren ben. Ik wist dat ie een tumor had waaraan hij (ik dacht succesvol) geopereerd was. Blijkbaar is het de afgelopen 6 maanden misgegaan, en ik heb niks doorgehad. Dat spijt mij enorm. Moeten we beter op elkaar letten? Ik in ieder geval wel.

 5. Marcel Verstappen schreef:

  Jeetje, dat is schrikken… Ik was ook nergens van op de hoogte. Dat is een vervelend neveneffect van covid: niet alleen het schaken maar ook de schakers worden uit het oog verloren. Wat een gemis voor onze club.

 6. Onno Marres schreef:

  Ook ik was niet op de hoogte en ik ken hem al vanaf zijn jeugd bij SMB als een vriendelijk persoon. Het is voor mij dus ook schrikken dat hij zo jong is overleden. Inderdaad heel verdrietig voor UVS.

 7. Arjan Schoonen schreef:

  Wat een verlies.

  Dankjewel Hans hoe je ons hierover inlicht.

 8. Dirk van Nuland schreef:

  Wat een verschrikkelijk nieuws! Ik wist ook nergens van en dan opeens dit nieuws. Heel erg!

 9. Joost Retera schreef:

  Hans, bedankt voor deze mooie woorden.
  We verliezen wederom een zeer sterke speler en fijne gozer. Ik heb jarenlang met de nodige gezelligheid met Lukas mogen spelen bij zowel SMB als UVS. Ik weet zeker dat de IM-titel voor hem in het verschiet lag.

 10. Anton van Rijn schreef:

  Ik sluit me aan bij Henk-Jan. Ik wist dat er ‘iets’ teruggekomen was, maar dat het zo erg was, kwam als een enorme schok. Ook ik ben Lucas het afgelopen half jaar uit het oog verloren. Een zeer sympathieke, zachtmoedige persoon, bevlogen waar het economie en schaken betrof. We zullen hem missen.

 11. Wouter Dinjens schreef:

  Phoe – schrikken. Goeie woorden, Hans en Henk-Jan. Covid isoleert, maar gelukkig niet snel van intimi. Schrale troost..

Geef een antwoord