Weer een Grootmeester bij UVS?

Pepijn 17
Dennis 16
Anton 9

Het wordt gefluisterd. Er is een UVS’er op weg naar de grootmeestertitel. Wie dan? Is het Hans, Lukas, Jaap? Of Joost, Ilja, Jasper? Hamoun misschien? Of Anton, die is al CM. Nee. Dat zijn amateurs. Of op zijn best meesters. Nee het is Pepijn. Met zijn Lichess-rating van 2348 liggen titels voor het oprapen. Fans voor de deur. Aanbiedingen van Europese topclubs op de mat.
Ook op dit toernooi liet Pepijn weer zien waartoe een goede voorbereiding toe kan leiden. Hij komt steevast beter uit de opening en weet dat voordeel ook steeds met gedegen spel uit te breiden. Geen gestolen overwinningen bij Pepijn! Tja en als je dan de beste best, dan moet je er niet van opkijken als je een beetje geplaagd wordt. Dat is wel jammer. Zie hoe Jan er met een klein pesterijtje Pepijn van weerhoudt om met zijn paard mat te zetten: hij geeft op voordat Pepijn en zet kan uitvoeren. De boef.

En met 5,5 uit 6 en een TPR van 2445 eindig je dan bovenaan. Logisch. Toch? Nou zo logisch is dat niet. Want met 5 uit 5 en een TPR van 2561 deed Dennis het ook niet slecht. Jammer dat hij zijn zesde partij niet heeft kunnen spelen.

Henk Jan was op dreef. Jammer dat hij maar vier potjes speelde.
Tegen Jan (welkom terug!) leek hij een fout te maken met 18. Ta2. Zwart slaat (natuurlijk) op b5 het paard eraf. Maar dan volgt het verrassende, het mooie, het verrassend mooie b4! Let op het laatst op de eveneens verrassend mooie koningswandeling: recht het zwarte kamp in. Goed gerekend HJ!

Tegen Anton (verdienstelijk op de derde stek geëindigd) liep het niet zo lekker. Maar net op het moment dat Anton het af dacht te gaan maken liep hij in een duivelse val. Hier kan zwart f7 op twee meer manieren dekken. Df4 is daarvan de beste. Na bxc3 volgt Tb1+ en zwart staat beter. Zwart speelt echter Db3. Dekt ook f7 maar na Te8+ en Txe8 staat de dame ongedekt. Geheel van slag laat Anton de rest van de partij over zich heenkomen. Als ipv zijn laatste zet Lxf8 gewoon Txf8 speelt en de lopen op d8 zet moet wit er nog maar door zien te komen.

Enigszins hardleers was Anton wel tijdens dit toernooi. Ook tegen Dennis had hij de keus tussen twee damezetten. Hier houd Dc1 de aanval nog een beetje tegen. Maar voor Anton zat er een magneet onder veld b3 – dus wéér Db3?? Waarna Dennis het met een krachtzet afmaakt.

Wil je de instructieve partijen van onze kandidaatgrootmeesters naspelen?
https://lichess.org/tournament/AlZ4JPMr

Volgende week weer snelschaken met increment. 3-2. Wie durft dan nog te berserken? Komt allen!
https://lichess.org/tournament/dJbvcdfk

LangeFrans vermoedt dat Pepijn onderdeel is van de elite die stiekem graancirkels en grootmeesters produceert. Famke influenct daar radikaal tegenin. Zij is een fan van UVS en van Pepijn. Dus als je volgende week donderdagavond toch geen graancirkels gaat inspecteren op satanische pedofielen, kom dan gezellig langs bij de Klokketoren. Aanstaande donderdag gesloten wegens vrolijke vakantie.


Buiten de tijd

(toegevoegd door Pepijn)

Ik kreeg ook dit keer weer veel puntjes cadeau. Deze partij van Anton telde net niet meer mee voor de eindscore, niet op tijd klaar voor het einde van het toernooi. Zie ook mijn reactie onder het bericht.

Share

6 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Ik zat vanochtend even mijn partijen door te kijken, maar zo geweldig was het allemaal niet wat ik heb laten zien gisteravond. Van de 6 partijen won ik er 5. Twee daarvan tegen Onno wat niemand echt zal verbazen, maar Koen gaf net toen ik de standaardzetten had gedaan pardoes een stuk weg en Anton offerde in een goed speelbare stelling een dame tegen een stuk en een toren wat gewoon niet deugde en met z’n door Berserktijdsgebrek ook niet echt handig was.
  Dan zijn er nog twee partijen tegen Jan. De eerste werd remise, en van de tweede zie je in het verslag de eindstelling (dat was wel een aardig goed partij van mijn kant).

  Tegen Anton zou ik mijn laatste partij verliezen, maar die bleek pas na het verstrijken van de toernooitijd klaar, dus telde niet mee. Was op zich wel een aardige partij waaruit bleek dat Anton toch meer van deze opening begrijpt dan ik. (ik zal hem als postscriptum aan het verslag toevoegen)

 2. Joost Retera schreef:

  De stelling van Henk-Jan tegen Anton na 28. ..Txf8 29. Dxc4 Ld8 lijkt me absoluut geen vesting.
  De witte dame gaat naar e8, de witte koning naar c8 en dan wint zelfs het pionneneindspel ook al, terwijl er wellicht ook nog andere manieren zijn om deze vesting te breken door de eigen koningspionnen op te spelen.

 3. Maarten van Rooij schreef:

  Ja die had ik ook gezien – vandaar ‘lijkt’ – da’s in tijdnood vaak voldoende.
  En zonder die pionnen op de damevleugel? Dan wordt het nog moeilijke voor wit.

 4. Maarten van Rooij schreef:

  O nee – helemaal geen vesting. Gewoon pionnen opspelen en een pion op h6 krijgen – of het een witte of zwarte is maakt niet uit – wit wint eenvoudig.

 5. Maarten van Rooij schreef:

  @ Pepijn: puntjes cadeau krijgen is heel wat anders dan punten stelen! Als je tegenstander in mindere of gelijke stelling een stuk weggeeft is dat een cadeau. Als je veel slechter staat en je tegenstander laat zich – zoals dat heet: pardoes matzetten, dan is dat een ‘gestolen punt’. Of dat je tegenstander in gewonnen stelling een dame inlevert. Ik kan het weten want ik steel punten bij de vleet!

 6. Koen de Wilt schreef:

  Die reactie van Pepijn getuigt er nou precies van waarom hij binnen afzienbare tijd die GM titel binnensleept! Alleen met een constante kritische houding op je eigen spel blijf je die groeicurve doorzetten!

Geef een reactie