Wildwesttaferelen in interne UVS

Naast de “war against Corona” streden de schakers ook tegen elkaar in de Klokketoren.
De ruime zaal is geheel Coronaproof en biedt ruimte genoeg voor de spelers om op veilige afstand van elkaar te spelen.
Dus als je wilt spelen kan dat. Wel mondmasker meenemen; van tevoren handen ontsmetten en anderhalve meter afstand behouden.

Schaakstudie is belangrijk. Een van de eerste eindspelprincipes die je leert is het principe van de ‘oppositie’: je koning steeds precies zo neerzetten dat de vijandelijke koning er niet langs kan. Net als een klassiek revolverheldenduel in het wilde westen. Misschien dat Klaus hoopte dat hij in deze stelling tegen Erik oppositie kon houden.

Maar het is verbazend makkelijk gewonnen voor wit. Met de koning naar voren tot het niet meer kan en dan zwarts koning weglokken met de h-pion (of de b-pion zetten). Hier was dus niks meer aan te doen door Klaus.
Toevallig had ik net de partij Firouzja – Carlsen zitten naspelen. Eindigt ook met een oppositie-dingetje.


Hier kan wit oppositie houden met Kd2. Pas als zwart Kc5 speelt moet wit Kc3 spelen. Ik zeg het er maar even bij, want zelfs topgrootmeester Firouzja gaat hier in de fout door direct Kc3 te spelen. En nadat zwart Kc5 speelt moet hij de oppositie opgeven en loopt de zwarte koning naar binnen. Kc2 verliest overigens ook. Hoe? Wie het weet mag het zeggen.

Ook eens lekker opponeren? We spelen tegenwoordig op donderdagavond. De 22ste even niet vanwege de herfstvakantie. Ronde 3 van de laddercompetitie is op 29 oktober. De eerste dertig leden zijn welkom. Als je niet helemaal lekker voelt: thuisblijven!

Foto’s redactie:Share

Geef een antwoord