Increment is eerlijker

Anton 54
Guido 40
Luuk 36

Het twaalfde supergezellige snelschaaktoernooi is gewonnen door Anton het Samoeraizwaard. Daarbij had hij het geluk dat geduchte tegenstanders als Pepijn en Luuk hun aandacht voor het schaken moesten delen met kindergespuis dat luiers aan het vullen was en Harry Potter op tv moest kijken.
Anton zat daarentegen volledig geconcentreerd en gefocust achter de laptop en reageerde messcherp op het kleinste foutje.
Een foutje kan ook zijn dat je net iets te lang hebt nagedacht. Dan is Anton niet te beroerd om je genadeloos door de vlag te stampen. Dat gebeurde gisteren wel vrij vaak. Wellicht heeft dat te maken dat de moderne schaker het steeds meer gewend is om met increment te spelen. Dat heeft als voordeel dat je doorgaans niet door de vlag gaat in glad gewonnen stellingen.
Dus de roep om weer ’terug’ te gaan naar 3-2 wordt steeds luider. Dat is jammer voor de berserkers, want je doet met berserken ook afstand van de increment. Maar goed – volgende snelschaaktoernooi wordt weer nog eerlijker, namelijk 3 min p.p.p.p. met 2 seconden increment. Zorg dat je erbij bent.
Hier jast Anton in verloren stelling Rob door de vlag. Rob die duidelijk moest wennen aan spelen zonder increment.

Ook Guido had belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Eten. Tja.. Kan ook belanrijk zijn om te overleven. Maar ja, als je dan met je vette vingertjes moet gaan vluggeren kan het schaaktechnisch wat minder gaan. Hier geeft hij tegen Simon op de 20ste zet pardoes een stuk weg. Simon tikt het vervolgens rustig uit. Wat mij betreft een tikkeltje te rustig door een minorpromotie. Mouseslip zullen we maar zeggen. Gaat goed Simon! Volgende keer gewoon wat langer meedoen!

Andere prachtpartijen kun je naspelen op:
https://lichess.org/tournament/Yv5UMhLy

Volgende week het volgende thematoernooi dan is het Wolga-gambiet aan de beurt:


Meld je aan bij:
https://lichess.org/tournament/AlZ4JPMr

Share

1 reactie

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Om mogelijke geruchten over poepluiers in huize Van Erp te ontzenuwen, zal ik even uitleggen welke gevaren er om de hoek liggen als je gezellig in de Chat actief denkt te kunnen zijn. Anton verzuchtte iets na het maken van een blunder en ik val hem bij om hem te laten weten dat hij niet de enige is die zo’n zware emotionele tegenslag moet zien te verwerken. Deze miniconversatie zou er als volgt uit zien:

  Anton: “ik ga naar huis”
  Pepijn: “ik ook”

  Wat gebeurt er echter? Precies op het moment dat ik op enter klik, zie ik dat een voormalig jeugdlid stiekem met een andere opmerking onze conversatie interfereert en dan krijg je dit:

  Anton: “ik ga naar huis”
  Luuk: “Ik heb even een poepluier hier. Not my own…”
  Pepijn: “ik ook”

  ;-)

Geef een antwoord