Anti-berserk

Zoals Maarten schreef in het verslag van het online toernooi, kun je met het hoogste winstpercentage toch de topklassering missen. Dat komt door die berserk-optie: als je die knop indrukt aan het begin van de partij lever je de helft van je bedenktijd in maar word je rijker beloond met punten als je wint. Daardoor duren je partijen doorgaans ook wat korter en kun je er meer spelen  gedurende het toernooi. Niet zo vreemd dat de winnaars van onze toernooien fanatieke berserkers zijn.

Ik probeer er tijdens de thema-toernooien gebruik van te maken door mijn special anti-berserkstrategie. Proberen met varianten die want minder gebruikelijk zijn in de opening minstens gelijk komen staan of zelfs een voordeel te pakken en dan hopen dat het tijdsnadeel de berserkers parten gaat spelen. Dit keer liep het weer gesmeerd. Het toernooi winnen doe je er dus niet mee, maar punten pakken tegen sterkere tegenstanders gaat vaak uitstekend.

Voor dit Sämisch-toernooi had ik voor zwart even gekeken naar de Pannovariant (1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.e4 d6 5.f3 Pc6) en met wit naar de variant met Lg5 ipv het meer gebruikelijk Le3 na 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.e4 d6 5.f3 0-0. In de twee partijen die Maarten opnam in zijn verslag kwamen deze varianten op het bord. Nu met mijn commentaar.

In de tweede partij tegen Anton kwam ik meteen goed uit de opening en offerde toen eigenlijk wat te lichtzinnig een stuk tegen drie pionnen. Maar zeker met minder bedenktijd was die stelling erg lastig spelen voor wit.

 

 

Share

Geef een antwoord