Goed voor wit en voor zwart

Anton 22
Henk-Jan 20
Pepijn 18

Weer een mooie overwinning van Anton. Jammer dat zijn eersteteamleden hem geen weerwoord komen geven. Deze keer kwam Henk-Jan er dicht bij: genaderd op twee punten!
Ook in dit toernooi wist Simon weer een tijdlang de eerste plaats te bezetten. Volgende keer vasthouden Simon!

Hier een goed voorbeeld hoe zwart bijna ongestoord de koningsaanval kan voeren. We komen er in als zwart zojuist het zeer diepzinnige Pb7 heeft gespeeld. Deze mysterieuze zet is onderdeel van het grote aanvalsplan van zwart. Zie hoe het paard op het juiste moment zijn stal verlaat en in volle draf naar het front sprint.

Maar de echte topper hebben we nog niet aan het werk gezien. Dat was weer masterteacher Pepijn. Met een TPR van 2468 en een score van 6,5 uit 7 kunnen we hem wel de morele winnaar van het toernooi noemen. In de vorige thema-toernooien liet hij al zien wat een goede voorbereiding vermag. Hij versloeg Anton zowel met wit als met zwart. En beide partijen zijn erg instructief. Plan met wit het ruimtevoordeel uitbuiten en zwarts kansen minimaliseren. Plan met zwart: pionnen aantasten en gebruik maken van de zwaktes en de ruimte achter de pionnen. Kijk en leer!

Misschien vraag je je af hoe het mogelijk is dat Pepijn de toernooiwinnaar twee keer verslaat en toch op de derde plek eindigt. Dat komt vanwege de mogelijkheid in de Lychess Arena om 50% van je tijd in te leveren (en alle increment!) voor extra punten; dat heet “berserk”. Normale score is: remise 1 punt, winst 2 punten. Bij berserk is dat bij remise 2 punten en bij winst 3. En je kunt nog eens extra punten krijgen als je meer dan twee keer achter elkaar wint.
Het aardige van de Arena is dat je ook gewoon even langs kunt komen om een paar potjes te spelen. Pieter Thissen deed dat ook en haalde een mooie score van 100% met 4 uit 4.

Je kunt alle leerzame partijen en de volledige eindrangschikking vinden op Lychess:
https://lichess.org/tournament/MhaCimux

In het volgende thematoernooi trainen we de Grünfeld-Indische opening:


Meld je aan op:
https://lichess.org/tournament/x3sjRS81

Maar eerst nog volgende week snelschaken:
https://lichess.org/tournament/h13hxRnI

Share

Geef een antwoord