UVS snelschaaktoernooi eindigt met thriller

Anton 61
Guido 57
Maarten 40

Anton, de man met de fluwelen handschoen, zag zich aan alle kanten bedreigd. Niet alleen was er het gevecht met Guido om de eerste plaats, maar er was ook een andere strijd gaande: om de fluwelen handschoen.
Voor wie het nog niet weet: de fluwelen handschoen is het tegenovergestelde van de botte bijl. Fluwelen handschoen is rustige zetten doen, tegenstander insnoeren, veldje hier, lijntje daar. Dus niet combineren, geen gehak, niet naar voren stormen, niet ‘apres nous le deluge’.
Tegen Anton speelde ik de beslissende partij om de fluwelen handschoen. Na 22 zetten omzichtig manoeuvreren staan alle stukken nog op het bord.

De spannende ontknoping kwam in de allerlaatste partij van de avond. Wie deze pot zou winnen zou op de eerste plaats eindigen. Guido ging er meteen met twee benen in. Anton haalde zijn fluwelen handschoenen uit de speciaal daarvoor gemaakte doos en ontwikkelde rustig.

En weer meldde zich een nieuw lid. Corona-tijd is in ieder geval (nog) niet slecht voor het ledenaantal van UVS! Friso wil bij UVS komen spelen en gaf meteen zijn visitekaartje af door op de zesde plaats te eindigen. Prima debuut Friso! Hieronder een partij waarin hij Guido verslaat. Op zet 16 ruilt Guido zijn witte loper voor het sterke zwarte paard op d5, maar daarna tikt Friso het kundig uit. Welkom Friso!

En dan natuurlijk nog de blunder van de avond. Velen konden daar aanspraak op maken, maar Henk-Jan Had toch de meeste pech dat dit een Arena-toernooi was. Dat betekent dat je moet wachten na elke ronde tot je opnieuw wordt ingedeeld. Soms gaat dat heel snel. Soms minder snel. In onderstaande stelling sta ik glad verloren. Al heel lang – maar ik speelde door omdat ik geen zit had in wachten en omdat Henk-Jan enige tijdnood had. In deze stelling heeft wit net een heleboel schaakjes gegeven en opeens zit er geen schaakje meer in. Wat nu? Hoe kun je nu het snelst mat zetten? Henk-Jan bedacht in de gauwigheid Dc1. Maar ja… Levert wel weer even een plaatsje in de schijnwerpers op Henk-Jan!

Zelf partijen naspelen? Je kunt ze allemaal vinden op:
https://lichess.org/tournament/d4yABFe0

Volgende week gaan we weer trainen. De Sämisch-variant van het Konings-Indisch.

Doe mee en meld je aan:
https://lichess.org/tournament/MhaCimux

Share

Geef een reactie