Avond verpest door het voetbal – ga dan ook schaken!

Pepijn 24
Guido 17
Anton 16

De voetbalfanaten hadden weer eens ongelijk. Terwijl het Nederlands elftal nederig voetballes vroeg aan de echte kerels van Italië ging een klein groepje UVS’ers in schaaktraining.

Het Evansgambiet heeft een paar aanhangers bij UVS. Het zouden er meer moeten zijn. Als je zin en tijd hebt moet je vooral even een stel partijen naspelen. Leuk en leerzaam. Voor de liefhebbers!
https://lichess.org/tournament/ymZSPloz
Henk-Jan moest ondervinden hoe het is om tegen specialisten te spelen. In de eerste twee ronden kwam hij experts Dennis en Pepijn tegen.
Tegen Dennis lijkt er iets te zijn misgegaan – 7 pionnen die nog in de beginpositie staan en de Dame verdwaald in de witte stelling. Dennis laat zien dat dat toch echt niet kan. Na enkele krachtzetten moet Henk-Jan opgeven. Dennis concludeert dat je met het Evansgambiet altijd wint: met wit en met zwart.

Dat kan ik ook. Dacht Henk-Jan. Hieronder heeft hij de witte stukken. Ook hier was de Dame verdwaald in de witte stelling. Ook hier staan nu 7 pionnen in de beginstelling. Eindelijk, na 19 zetten en een flinke stukkenruil, speelt zwart de tweede pion. En het is uit. Na enkele zetten houdt wit het voor gezien.

Goede leerschool: Henk-Jan won de volgende twee partijen en werd uiteindelijk 4de.

De “analyse door de computer” is een hel en een zegen. Je kunt al je partijen meteen laten analyseren door Stockfish. Da’s een hel. Je partijen worden namelijk altijd ontsierd door onnauwkeurigheden, zwakke zetten en blunders. Heel vervelend als je denk dat je eens een goeie pot hebt gespeeld.
Maar het kan ook een zegen zijn. Als je gevoel klopt: dus geen onnauwkeurigheden, zwakke zetten of blunders. Zie hier hoe Pepijn Guido oprolt. Een ‘strakke partij’ complimenteerde Guido zijn tegenstander.

Volgende week weer snelschaken: 5 min p.p.p.p. Doe mee!!!
https://lichess.org/tournament/d4yABFe0

Share

Geef een antwoord