Peiling fysieke competitie

Ik wil nog een aantal dagen nadenken over de gestelde vraag. Ja of neen? Mijn twijfels en vragen heb ik hieronder verwoord.

Moeilijk voor de club

Het moet voor het bestuur ’n hele klus zijn om zo’n grote club als UVS aan het schaken te houden. Je moet als club ook nog eens overleven, hoewel de echte schaakliefhebber (en UVS’er) toch altijd wel zal terugkeren. Bestuur: bedankt voor jullie inzet om er toch nog iets van te maken.

Corona een ernstige zaak, zeker voor ons ouderen

Ik zit zelf ook nog eens in grote onzekerheid, want als 77-jarige behoor ik tot de kwetsbare groep. Hoeveel “kwetsbaren” hebben we binnen de club? Je hoort overal, vooral bij jeugdigen, ook bij vrienden en kennissen, vaak zeggen: ” Oh…het is maar ’n griepje…, al die regels zijn onzin…ze zijn bedoeld om ons te onderdrukken”. Als je de ellende gezien hebt van die mensen, die getroffen werden en de wanhoop van artsen en verplegenden, dan vergaat je de lust om het “maar een griepje” te noemen. Als je het overleeft, dan kun je er nog maanden last van hebben, en misschien ook langer. Neen, het is geen gewoon griepje.
De ontkenning van de ernst komt op mij weinig wetenschappelijk over, het lijkt mij meer op stoere onverschilligheid. Je kunt hier of daar van mening verschillen over hoe je corona bestrijdt,
maar het blijft een ernstige ziekte als het je treft. Helaas hebben we het ook mee moeten maken, dat in onze kennissenkring een ouder echtpaar ( na zich niet goed te voelen) 4 dagen later in de “kist” lag.

Hoe verder schaken?

Er is door UVS al heel veel online geregeld . Heel goed ! Als “kwetsbare” heb ik de neiging te zeggen, dat online schaken de juiste oplossing is. Dat moet kunnen, maar er zijn dan toch nog
een paar problemen:
1. Er zijn mensen, die geen computer hebben of geen goede computer. Die kun je niet verplichten een goede computer aan te schaffen. Daar is zaalcompetitie nodig. Hoeveel mensen hebben er overigens geen computer?
2. Als je al een computer hebt, dan moet je ook nog nauwkeurig weten, hoe je online kunt schaken. Daar heb ik zelf soms grote problemen mee, maar dat is wel op te lossen door heel nauwkeurig stap voor stap uit te leggen hoe je aan de slag kunt komen.

De tussenoplossing (dorpshuis de Bosduivel)

De zaaloplossing is voor velen misschien een goede oplossing. Het is wel veel gedoe, moet je bord en stukken ook allemaal reinigen? En hoewel er voldoende corona-regels zijn , vraag je je als “kwetsbare” af of het veilig genoeg is.

Ik weet op dit moment nog niet wat ik zelf wil gaan doen.

Share

Geef een antwoord