UVS traint door! Anton blijkt ook Tarrasch meester

Anton 18
Guido 16
Rob 16
Het was weer een zeer leerzaam toernooi. UVS is er weer een beetje sterker op geworden: de Tarrasch kent nauwelijks nog geheimen voor ons. Meestal is het wit die voortdurend positionele druk uitoefent op de zwarte stelling. Maar in onderstaande partij is het andersom. Zwart moet het in de Tarrasch hebben van ruimte voor zijn stukken. Hieronder laat Pepijn zien hoe je zo’n zwarte stelling moet spelen. Een vrijwel foutloze en instructieve partij!

Populair is het Schara-Henniggambiet. Zwart offert een pion voor actief stukkenspel. Hieronder lijkt Anton het initiatief van zwart lang te kunnen smoren. Maar het langverwachte Pf3+ gooit roet in het eten. Let op de bevrijdingsmanoeuvre b4 gevolgd door Lb2 – mooi gespeeld van Anton.

Hieronder probeert Anton het gambiet ook met zwart uit. Zoals je kunt zien behoudt zwart lang het initiatief. Het publiek aan de zijlijn vond dat zwart beter stond. Dat leek wel zo, maar Stockfish geeft toch voortdurend een plusje voor wit. Dus zo kun je het Schara-Henniggambiet bestrijden.

Blunders. Er werd natuurlijk ook geblunderd. Maar dat geeft niet – we leren ervan. We zijn nu tenslotte Tarrasch-specialist. Van sommige blunders is moeilijk te leren. Bijvoorbeeld van de premove-mouse-slip (of hoe je dat ook moge spellen). Hieronder een voorbeeldje. Onno speelt al tientallen zetten met een stuk meer. In tijdnood (minder dan een minuut) had ik bedacht dat de zet Pc2 alles tegen houdt – tegen welke zet dan ook. En dat doet het ook. Dus premoven. Ik had de muis al op de koning staan voor de volgende zet toen ik zag dat mijn paard opeens verdwenen was. Ik had niet naar c2 maar naar b3 gepremoved.

Wil je de partijen nog eens rustig naspelen, dan kan dat:
https://lichess.org/tournament/ESw8Kpi5

In het volgende thematoernooi op 7 september gaan we ons bekwamen in het Evansgambiet. Je kunt je nu al aanmelden:
https://lichess.org/tournament/ymZSPloz
Wat was dat ook al weer dat Evansgabiet?
https://lichess.org/analysis/r1bqk1nr/pppp1ppp/2n5/2b1p3/1PB1P3/5N2/P1PP1PPP/RNBQK2R_b_KQkq_b3_1_4

Maar eerst nog even een snelschaaktoernooi volgende week:
https://lichess.org/tournament/O5QKCUGf

Share

Geef een antwoord