Kwetsbare Anton wint toch!

Antion 23
Maarten 21
Pepijn 20

Op een warme augustusavond besefte een klein gezelschap hoe belangrijk het is om te blijven werken aan je openingsrepertoire. Het bleek dat vooral de hogere ratinghouders het lastig hebben als ze openingen buiten hun ‘normale’ repertoire moeten spelen. Anton had daarbij het geluk dat de Draak veel overeenkomsten heeft met zijn geliefde Pirc. Maar hij en Olav en Guido pakten meer nullen dan gebruikelijk. Anton wist maar ternauwernood de specialist Pepijn en mij voor te blijven.
Pepijn scoorde 100% maar Anton en ik speelden meer partijen, haalden meer punten en kwamen dus iets hoger uit. Hier legt Pepijn Anton op de pijnbank.

Waar je natuurlijk op hoopt bij de Draak is tegengestelde rokades, pionnen naar voren en offeren en matzetten. Eén van de standaardoffers voor zwart is het kwaliteitsoffer op c3. Zie bovenstaande analyse bij zet 20. Verder niet veel gezien op deze trainingsavond. Behalve dan in een partij van mij. Tegen Guido mocht ik in deze stelling een zet uitvoeren. Zonder nadenken sla je dan natuurlijk op c3. En in de Draak zijn twee wetten: 1. als zwart d5 kan spelen (zonder direct nadeel) zijn zijn openingsproblemen opgelost. 2. Als zwart zijn toren op c3 kan offeren en wit moet met de pion terugslaan, staat zwart doorgaans op winst.
Zie hier:


Natuurlijk wordt er ook vrolijk op los geblunderd: zelfs als er geen sprake van tijdnood is. Hier laat Anton zien dat hij kwetsbaar is. In deze stelling speelt hij het verrassende De3+??

Dat laat je natuurlijk achter met een onbevredigend gevoel. “Wat Anton kan, kan ik ook!” dacht ik en ik speelde in onderstaande stelling het eveneens verrassende Dd3?? Waarmee Jing en Jang weer in evenwicht gebracht zijn.

Alle partijen kunnen nagespeeld en geanalyseerd worden op
https://lichess.org/tournament/RA83TaU5
Ben jij ook op zoek naar evenwicht? Wil jij dat geblunder ook eens van dichtbij bekijken? Kom naar op maandagavond naar de schaakavond van UVS. Aanstaande maandag gaan we weer snelschaken. Klik op deze link om je aan te melden:
https://lichess.org/tournament/hamwxr68
De week daarna spelen we het volgende thematoernooi: De Tarrasch-variant.
https://lichess.org/tournament/ESw8Kpi5
Zorg dat je erbij bent!

Share

Geef een antwoord