Anton pakt overwinning 6de Rapidtoernooi

Anton 25
Jan 24
Guido 17

Het was weer eens een tenenkrommend zinderende finale met Jan Pijkeren in de hoofdrol. Het begon zo rustig. Anton een speelt een rustige remise tegen Guido, die zijn Zwitsers zakmes (voor de scherpte in zijn spel) even niet binnen handbereik had. Jan laat zich matzetten door Thomas. In de tweede ronde wil Guido laten zien dat hij toch echt een Zwitsers zakmes heeft, waarmee hij heel scherp kan spelen. Jammer voor hem dat hij Jan treft. Jan moest gewoon winnen dus hij ging er met twee benen in. Na veel gooi- en smijtwerk komt deze stelling op het bord. Guido heeft een trucje na Lb7. Als wit zijn loper weg speelt naar e5 of h6 speelt zwart Dd5 om wit pardoes mat te zetten. Maar Jan zet zijn loper helemaal niet weg, maar speelt Dh6 en is het uit. Guido speelt remise in de volgende ronde en kan zijn aspiraties voor weer een kampioenschap opgeven.


Een ronde later ondervindt Jan wat het is om tegen “de man met de fluwelen handschoen” te spelen. Anton is zich aan het bekwamen in de e4-openingen. Dat gaat best aardig. Maar de eindspelen – daar voelt Anton zich als een vis in het water. Na een zet of 50 lijkt een gelijkstaand toreneindspel op het bord te staan. Zwarts koning staat een beetje onhandig, dat wel. Zie hoe Anton dit varkentje wast.

Dan de zinderende finale. Anton staat op 22 punten, Jan staat op 24. Het is even wachten voor de laatste ronde ingedeeld kan worden… Anton speelt tegen Kosse – grote kans dat Anton wint want hij heeft een rating van een paar honderd punten meer. En Jan mag tegen… Roy! Roy?? Maar die doet toch helemaal niet mee? Jawel hoor – zo gaat dat in de Arena: iedere UVS’er kan tijdens het toernooi op elk moment aanschuiven. En Roy heeft ongeveer hetzelfde ratingniveau als Jan. Dus dat wordt spannend.

Eerst Anton. In zijn partij tegen Kosse staat na 22 zetten deze stelling op het bord. Tot nu toe was de stelling in evenwicht (prima gespeeld van Kosse!) maar de fluwelen handschoen van Anton was wat sleets geraakt. Dat moet de reden zijn voor de zet Td3 die hij zojuist heeft gespeeld. Hier kan Kosse het afmaken. Een echte “diagramstelling” zoals Tsji zou zeggen. Inderdaad: als je hem als opgave zou krijgen zou je het meteen zien. Maar in een partij is het altijd lastiger. Wit kon hier winnen met 23. Lxf7!!! Hij ziet het echter niet. Speelt deze zet een paar zetten later als het niet goed meer is. En Anton wint. Drie punten erbij. 1 punt boven Jan.


Ondertussen is Jan lekker bezig. Na een geslaagde opening is hij bezig om Roy eens even goed de oren te wassen. Pionnetje hier, pionnetje daar. Langzaam eet Jan zich vol. Na 32 zetten denkt Roy te kunnen ontsnappen. Hij slaat een pion op e4 met het idee dat terugslaan niet kan wegens mat op de onderste rij.
Zowel Roy als Jan overzien dat het helemaal geen mat is, omdat wit Tf1 kan spelen. Jan slaat op g7 en staat binnen enkele zetten niet een stuk en een paar pionnen voor, maar een stuk achter. Roy was vergeten te berserken – dus hij had tijd zat om zijn voordeel uit te buiten en na 56 zetten geeft Jan op. En is er als eerste bij om Anton te feliciteren met zijn toernooioverwinning.

Zo zie je maar weer: ook die toppers zijn kwetsbaar! Dus gewoon meedoen volgende week. We gaan snelschaken. In het klassieke snelschaaktempo van 5 minuten zonder increment. Gewoon op de normale tijd: 20:00 uur. Maandagavond – schaakavond. Niet vergeten!

Share

Geef een antwoord