Taaie Zwitser wint 5de UVS Online Snelschaaktoernooi

Guido van Mierlo (de Zwitser) 40
Anton van Rijn (de fluwelen handschoen) 30
Jan Pijkeren (de aanstormer) 28

The usual suspects. Normaal krijg je dan een serie prachtpartijen van de winnaar. Maar snelschaken gaat niet alleen om prachtpartijen. Je moet ook ausdauer hebben. Doorzetten. Taai zijn. Laat dat maar aan Guido over. Hier een paar voorbeelden waar de tegenstanders hem prachtig overspelen, maar waar Guido om duistere redenen toch steeds aan het langste eind trekt.
Eerst een van zijn partijen tegen Anton. Anton overklast Guido met fluwelen handschoen en staat na 34 zetten huizenhoog gewonnen. De engine geeft hem voordeel van 7,8. Maar Guido geeft geen krimp. Doet gewoon zijn zetjes en zetjes en zetjes… Warempel: hij sleept er een remise uit! Voor alle duidelijkheid: geef Anton +7,8 in een partij tegen Carlsen en hij wint gewoon van de wereldkampioen.

Tegen mij was Guido nog taaier. De engine flippert na de 34ste zet tussen +9, mat in 6 en +71. Kortom best goed voor wit. Maar ja – Guido speelt met zwart, dus zwart wint.
Kijk en huiver.

Tegen Jan komt een klassiek Toren tegen Loper eindspel op het bord. Dat is vrijwel altijd remise, moet Jan gedacht hebben toen hij op zet 47 volkomen onnodig zijn toren voor een pion gaf. En dat klopt – remise moet het zijn. Maar niet tegen Guido. Leerzaam uitgetikt!

Share

Geef een reactie