Het betere bekerspel – ronde 4

Er viel weer veel te genieten in de vierde ronde van de het UVS Online Bekertoernooi.
Laten we maar eens beginnen met een echte koffiehuisschaak-met-botte-bijl-partij. Erik van Heeswijk staat nu niet direct bekend als tacticus. Meer de man met de fluwelen handschoen. Capablanca is zijn grote voorbeeld. Maar hij zal ervan gebaald hebben dat hij zo goed als uitgeschakeld was voor de overwinning. Dus: na ons de zondvloed! In zijn partij tegen Koen gingen beiden al vroeg op avontuur. Na een zet of 17 staat deze stelling op het bord. Alsof de stukken er achteloos opgekwakt zijn. Stockfish zegt dat wit wel lekker staat na Lg5. Koen speelde Ld2 – en toen werd er lustig verder gehakt met de botte bijl.


Aan de top ging Hamoun gewoon door met winnen. Toen na twee rapidpartijen en twee vluggertjes tegen Jaap de stand nog in evenwicht was werd het laatste vluggertje gespeeld. We komen er in tegen het einde. Jaap heeft Hamoun steeds onder druk gehad, maar nu zijn de rollen omgedraaid. Wit heeft (in tijdnood!) twee mogelijkheden om de mataanval te onderbreken. Le2 en Td7. Dit zou heel goed het beslissende moment in het bekertoernooi kunnen zijn…

In de groep met een rating tot 1800 is het vergelijkbaar spannend. Ook hier staat nummer 1, Olaf, een punt los van de rest. Een mooi fragment uit de vierde ronde komt uit de partij Klaus tegen Toby. Klaus zal in deze stelling niet ontevreden zijn geweest. Al zijn stukken staan klaar om zich op de koning te werpen. Als hij f5 kan spelen kan de aanval rap gaan. Eén zet gooit echt roet in het eten. Echt een zet die elke schaker met het grootste plezier uitvoert. Meteen een keerpunt in de partij – Toby speelt het beheerst uit en Klaus komt er niet echt meer aan te pas.

Nog even terug naar het eerste diagram. Erik speelt Pc5 en dreigt met Pd3 mat te geven. Gezien door Koen natuurlijk. Het toeval (jaja…) wil dat ik net de dag ervoor dit partijtje met hetzelfde matbeeld speelde: kortste winst in een ratingpartij ooit van mij – gewoon omdat het leuk is. Kun je blind naspelen:

Op naar de finale. Benieuwd wat ronde 5 gaat brengen!

Share

Geef een reactie