Was er maar elke week simultaan!

Hoe gezellig kan schaken zijn? Nou, hartstikke! Maandagavond om 20:00 startte Joost de eerste UVS Online simultaan. De tegenstand was best sterk met een gemiddelde rating van rond de 1900.
Als toeschouwer was het een mooi spektakel om bij aanwezig te zijn. Je ziet alle borden en kunt alle partijen dus op de voet volgen. Wel vermoeiend! Zowel voor publiek als voor de simultaangever. Joost was na afloop ook uitgeput. Zo’n kloksimultaan is sowieso al vermoeiender dan een gewone simultaan, maar online lijkt het nog een tikkeltje erger. Misschien levert dat wandelen van bord naar bord toch meer energie op dan het kost. Online valt er niks te wandelen en je bent constant aan het switchen. Dat het erg zwaar was blijkt wel uit de uitslag: 4 gewonnen, 3 remise en 3 verloren (één speler kwam niet opdagen). Joost is gewend aan hogere percentages.
Joost besloot te oefenen met 1.d3 en kwam al gauw op veel borden op een aangenaam plusje. Maar tijdnood en verkeerde inschatting hadden toch snel invloed op de partijen.
Hieronder drie door Joost gekozen fragmenten die typerend waren voor de avond. In het eerste fragment verliest Joost vanwege een verkeerde inschatting. Op een gegeven moment moet je ophouden met rekenen en de stelling inschatten. Tegen Pieter leverde dat een nul op. In het tweede fragment lijkt Joost huizenhoog gewonnen te staan tegen Tsji. Drie pionnen meer? Afwikkelen maar! Zal Joost gedacht hebben. Maar Tsji schuift het keurig naar remise. In het laatste fragment een partij waar elke simultaangever blij mee is. Koen maakt een grote fout in een stelling die al erg moeilijk voor hem was. Voor Joost prettig – die laatste zetten hebben hem niet veel tijd meer gekost.

In het najaar wordt de volgende Online UVS Simultaan georganiseerd. Hans Klip heeft al toegezegd om deze simultaan te geven. Houd deze site in de gaten voor de aankondiging.

Share

Geef een reactie