Belachelijke Bekerblunders

Dat online schaken is toch echt wat anders dan achter een bord zitten. In de tweede bekerronde werd weer eens flink misgevat. Hier twee miniatuurtjes die erg plots eindigden.
In de eerste speelt Jaap Houben de opening voortvarend.

De zet 15. …Lh3!? is wellicht niet de beste, maar sticht wel flink wat verwarring. Natuurlijk had Erik gezien dat na 16. g3, De3 zou komen. Dus fluks verdediging en aanval combineren. 17. Pc2??? valt de dame aan en dekt de toren op a1. Wat wil je nog meer? Tja. 17… Lc3+! veroorzaakt dan waarschijnlijk een licht teleurstellend gevoel… Na 17. P5-b3 is de stelling in evenwicht.
Kan het nog erger? Ja dat kan. Ik kan dat. Kijk even naar deze pot. Zeg maar gerust: potje.


Opvallend is dat de laatste zet hier ook een schaak op c3 betreft (Is dit een teken? Een complot van het online corona-5G-genootschap? Omdat het schaakteken verwijst naar de dood. De c naar corona. En omdat 3 het getal onder de vieris = virus. Oeoehhh. Spooky! Een virusgat onder c3 op elk schaakbord! Volgende keer speel ik met mondkapje – better save than sorry. Ik heb het gevoel dat ik een beetje afdwaal…). Wit komt uit de opening met een licht voordeel: voorsprong in ontwikkeling, loperpaar en aanvalsmogelijkheden voor de torens op de b- en g-lijn. Na Ld2 gaat de partij gewoon verder. Maar op de een of andere manier zat het restbeeld van de Loper op g7 nog in mijn hoofd. Dus ik roep: “WTF!!! Hoe kan dat nou!!!” (dat is wel fijn, dat je gewoon kunt roepen en praten tijdens online schaak). Nog even goed (sic) rekenen: 10. Ld2, Dxa1 11. Dxa1, Lxa1 Toren kwijt. “Ahhhh. Hoe kan dat nou!!?” (de buurman kijkt over de heg en vraagt wat er aan de hand is…). OK – opgeven dus.
Terwijl we net begonnen zijn met de volgende rapidpartij vraagt Jan waarom ik op gaf. Ik kijk nog even naar de stelling. Oeps: er staat voor den donder helemaal geen loper meer op g7. “Ahhhhhhhh!!!!” (de buurvrouw duikt op naast de buurman – “gaat het buurman?”).
Leuk dat online schaken, zelfs voor de buurt! Op naar de derde ronde!

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Zie ook https://lichess.org/5vaLgLAd#12 waarin, na de zetten 1.d4 Pf6 2.Lf4 c5 3.e3 Db6 4.Pc3 cxd4 5.Dxd4 Da5 6.b4 Dd8, robin_esperoza op zet 7 een stuk kon winnen tegen Lukingood… Misschien een leuke blindopgave?

Geef een reactie