Topkwaliteit in Rapidtoernooi

Onderstaande partij is een mooi voorbeeld van een man met een plan. De man is Joost, die tegen Jan een mooie positionele pot op het bord bracht.
Kijk eerst even naar de 18de zet van wit. De engines willen liever h4, Pe2 of b3 spelen. Maar Joost speelt a4! En legt daarmee de damevleugel lam. Zwart kan die wel proberen te openen maar dat is alleen maar in wits voordeel. Zwart heeft nu een structurele zwakte op e6. In elk eindspel staat wit beslissend beter (misschien met uitzondering van een dame-eindspel – die blijven gevaarlijk). Joost voert instructief de druk op op de koningsvleugel en lijkt Jan te overrompelen in de aanval. Jan verdedigt echter secuur en vindingrijk. Tot het einde: kijk nog even bij zet 56. Wit heeft zwart ‘austempiert’ en dreigt de zwarte pionnen op te gaan eten. Met b5! brengt Jan nog even leven in de stelling, maar na Pg4! is het echt afgelopen. Meesterlijk gespeeld door beide partijen!

Share

Geef een reactie