Retrograde met humor

Over humor valt natuurlijk niet te twisten (hoewel…), maar R. Kofman, de componist van onderstaand probleem, weet naar mijn idee retrograde en humor prima te combineren.

Wit neemt zijn laatste zet terug, en geeft daarna mat in drie.

Hint: kennis over stappenmethode deel 1, hoofdstuk 9 komt van pas.

Share

3 reacties

 1. Jaap Houben schreef:

  Ik vind hem erg lastig, maar heb het idee dat ik wel het goede spoor te pakken heb. Misschien dat anderen het vanaf daar wel vinden.

  Mat in 3 lukt volgens mij niet als zwart in de diagramstelling nog mag rokkeren. Ik denk daarom dat wits laatste zet niet per se fout is, maar dat deze laatste zet aantoont dat zwart niet meer mag rokkeren. Dat zou eventueel kunnen door een stuk dat wit als laatste heeft geslagen, maar logischer lijkt het dat wit 0-0-0 heeft gespeeld, want dat beperkt de mogelijkheden enorm.

  Als zwart nog zou mogen rokkeren zouden de laatste zetten in dat geval alleen pionzetten of met de d3 toren zijn geweest.

  Als je kan aantonen dat dat niet mogelijk is, mag zwart dus niet meer kort rokkeren en geef je na 0-0-0 alsnog mat in 3.

  Iemand ideëen?

 2. Dennis Breuker schreef:

  Je zit hier aardig op de goede weg, Jaap. Is er al behoefte aan een oplossing?

 3. Koen de Wilt schreef:

  Nou, het is inderdaad 0-0-0 wat wit heeft gespeeld op de vorige zet, maar niet omdat dat de mogelijkheden beperkt, maar omdat dat het bewijs is dat zwart niet kan rokeren. Snap je ‘m nu misschien Jaap? Helaas kwam ik bij het opzoeken van wat een retrograde probleem is, al een puzzel tegen die een vergelijkbare oplossing vereiste, dus toen was deze niet zo moeilijk meer en ik kan dus geen credit claimen voor het vinden van de geinige oplossing!

Geef een antwoord