Eerste Online UVS Intern Rapid Toernooi prooi voor Jaap Houben

Schaakvrienden!
Na de twee minuten stilte waarin we onze doden herdachten, mochten 32 UVS’ers nog eens drie uur zwijgen in het Eerste Online UVS Intern Rapid Toernooi. Want praten heeft niet zoveel zin bij een online toernooi. Je kunt gelukkig wel chatten. Volgens de Engelsen is dat ook praten, maar wij weten wel beter.
Enfin. Direct bij het begin van het toernooi greep de strenge doch rechtvaardige wedstrijdleiding in. Je krijgt een duidelijk signaal als de partij start. Dan is het de bedoeling dat je ook binnen 15 seconden een zet doet. Anders ziet de wedstrijdleiding (Lichess) het als een ‘no show’ (niet op komen dagen) en gaat de partij niet door. Dat gebeurde dus…
Vol verwachting werd op Klaus gewacht omdat het er toch echt op leek dat hij alle digitale valkuilen, voetangels en klemmen inmiddels omzeild had. Maar blijkbaar was er nog een laatste hobbel op de weg…
Het aardige van een Arena-toernooi is dat je nooit lang hoeft te wachten op de volgende partij. Zodra er een tegenstander beschikbaar is wordt je ingedeeld. Zo kan het zijn dat de ene speler meer partijen speelt dan de andere. Jaap Houben speelde bijvoorbeeld 11 partijen en Ruud van der Spoel 6.
Als je niet echt voor de hoogste plek wilt meespelen kun je ook later instromen of een pauze inlassen of eerder stoppen. Erg flexibel allemaal.
Ook aardig is dat het ook voor toeschouwers leuk is om bij het toernooi aanwezig te zijn. Je kunt de partijen live volgen en je kunt meekletsen in de chat. Jan van de Westelaken kwam nog langs om foto’s te maken.
Lichess heeft ook een eigen puntentelling verzonnen. Een overwinning is 2 punten een remise 1 punt en verlies 0 punten. Da’s niet zo bijzonder. Bijzonder is dat er een puntenverdubbelaar is: als je twee keer achter elkaar wint wordt die verdubbelaar aangezet. Als je de volgende partij weer wint krijg je dan 4 punten in plaats van twee. Een remise levert dan 2 punten op. Zodra je niet wint wordt de verdubbelaar uitgezet. Diderick heeft optimaal geprofiteerd van de verdubbelaar door als enige vijf partijen achter elkaar te winnen. Dat leverde 16 punten op! Diderick was overigens ook als enige ongeslagen.
De uitslag:
1. Jaap Houben 23 punten (8,5 uit 11)
2. Ilja Razdolsky 19 punten (7,5 uit 9)
3. Diderick Holtland 19 punten (6 uit 7)

Als je lid bent van het Team UVS-Nijmegen Interne Competities kun je alle partijen naspelen als je onderstaande link volgt. Daar staat ook de volledige uitslag.

https://lichess.org/tournament/QxCNKnzc

Aanmelden voor de online competities (en simultaans) kan hier: https://www.uvsnijmegen.nl/online/

Share

11 reacties

 1. Dennis Breuker schreef:

  “Jan van de Westelaken kwam nog langs om foto’s te maken.” ;)

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Wil je er een zien, d0mb0? Klik hier. Dacht je echt dat je van mij had verloren? Hilarisch : )

 3. Dennis Breuker schreef:

  Hoezo hilarisch? Onderschat jezelf niet!

 4. Dennis Breuker schreef:

  Jammer dat je echt mijn slechtste partij erbij zet…

 5. Dennis Breuker schreef:

  Kwam overigens wel door de accuraatheid van Jan not West

 6. Ilya Razdolskiy schreef:

  >Diderick was overigens ook als enige ongeslagen.
  ik ook …

 7. Klaus Wüstefeld schreef:

  ja, Maarten, een laatste hobbel, ’n druppel, die de emmer deed overlopen. Ik was al gestart, maar plotseling verdween het beeld. Ik dacht: laat verder maar zitten. Hoe komt het, dat het mij niet lukt ? Er wordt bij computer verhandelingen altijd gezegd, dat het allemaal zo “eenvoudig ” is. Ik denk, dat het allemaal niet eenvoudig is, het is gewoon een kwestie van weten. Als je het weet is het eenvoudig, maar al je het niet weet is het moeilijk. Maar misschien verschijnt Alzheimer al stiekem aan de horizont.

 8. Maarten van Rooij schreef:

  Niet goed gekeken: ook Ilja was ongeslagen!

 9. Dennis Breuker schreef:

  Jammer Klaus. Je was er dichtbij. Als je wit hebt dan moet je binnen 15 seconden of zo je eerste zet doen, anders verlies je door niet opkomen. Na die eerste zet mag je zo lang nadenken als je wil. Zag je wel je schaakbord? Volgende keer sneller de eerste zet spelen en je kan lekker aan de gang! Hou vol!!

 10. Koen de Wilt schreef:

  Dennis, dat was niet het probleem, want Klaus was gewoon aan z’n eerste partij begonnen zoals je hier kunt zien: https://lichess.org/fkIOuMw1
  “Wit is weggegaan, Zwart heeft gewonnen” was het resultaat van de partij, dus dat komt overeen met wat Klaus hierboven vertelt.

  Wat betreft wat er gebeurde waarom Klaus de partij niet meer zag: dit kunnen meerdere dingen zijn. Het kan dat hij per ongeluk zijn tabblad heeft afgesloten, per ongeluk zijn browser heeft gesloten of naar een ander scherm ging op zijn computer en lichess niet meer terug kon vinden en daarna zijn computer afsloot. We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar door opnieuw naar https://www.lichess.org te gaan, kun je weer terug naar het toernooi gaan Klaus. Dit doe je door dezelfde stappen te volgen als hoe je er in eerste instantie kwam. Dan kun je dat de volgende keer doen.

  Klaus, met “het is gewoon een kwestie van weten” heb je volledig gelijk. De realiteit is dat de meeste spelers bij UVS met grote regelmaat computers gebruiken en dit daarom voor hen eenvoudig is. Sterker nog, de meeste spelers zullen al met regelmaat online geschaakt hebben voordat dit noodzaak werd. Dat dit voor jou niet of in mindere mate geldt, betekent dat je dit zult moeten leren en meerdere malen gefrustreerd iets niet zult snappen of niet begrijpt waarom het fout gaat. Maar dit geldt ook voor mij, terwijl ik elke dag vele uren achter mijn computer doorbreng. Vaak gaat iets niet precies hoe ik wil dat het gaat en dan moet ik dat oplossen. Hopelijk put je daar wat energie uit en ben je bereid om het volgende week nog eens te proberen. Vanavond is het snelschaaktoernooi, maar ik zou je niet aanraden daar aan mee te doen, maar eerst op je gemak te raken met lichess door met de rapid toernooitjes mee te doen. Sterker nog, een perfecte voorbereiding zou zijn om deze week zelf al potjes online te spelen op Lichess. Als je naar https://www.lichess.org gaat, daarna inlogt, dan kun je online zelf al 15+10 Rapid partijtjes spelen online. Je kunt ook eens alle opties aanklikken in het menu op de website bovenaan. Daarmee bedoel ik ‘Spelen’, ‘leren’, ‘kijken’, ‘gemeenschap’ en ‘gereedschap’. Als je terug wilt gaan naar de hoofdpagina, dan klik je op ‘lichess.org’ linksboven. De locaties van deze kopjes (bovenaan) die ik nu beschrijf gelden voor laptops en computers waarbij het lichessvenster je volledige scherm bestrijkt (gemaximaliseerd is). Dit is hoe de meeste mensen uiteindelijk tot een punt komen waarop ze het gebruik van computers eenvoudig vinden: alles maar proberen en kijken waar ze uitkomen en wat er gebeurt en wat er fout kan gaan. Zo leer je heel snel hoe je een website kunt gebruiken en dan zul je ook zien dat alles vaak logisch opgebouwd en ingedeeld is en dat een hoop vergelijkbaar werkt als op andere sites.

  Als je vervolgens nog vragen hebt, dan zijn er volgens mij heel veel mensen op de club die je wel willen helpen. Plaats een berichtje hier met je vraag en wij zullen je helpen! Mocht het uiteindelijk toch niks voor jou zijn, dan is dat ook prima natuurlijk. Zo’n schaakbord in het echt heeft een heleboel charme en de ervaring is niet 1-op-1 te vervangen door een schaakwebsite. Maar we zouden het wel leuk vinden als je meedoet!

 11. Maarten van Rooij schreef:

  Dank voor je uitgebreide reactie Koen. Helemaal mee eens!

Geef een antwoord