Waar staat de witte koning?

Ook deze komt weer uit het boek van Smullyan. Sterker nog, het probleem staat op de voorkant van het boek.

Tijdens een vluggertje gebeurde er van alles en nog wat, en viel zelfs de witte koning om. Niet zoals bij Firouzja tegen Carlsen, maar nog erger: de koning viel op de grond. De stelling die overbleef is de volgende:

Aan u de taak om de witte koning terug te zetten. Er is maar één goed antwoord mogelijk. Succes.

En ja, het kan echt!

P.S. Graag geen oplossing bij de opmerkingen hieronder, alleen maar hints. Zo kunnen we allemaal lekker puzzelen.

(klik voor het vorige probleem uit dit prachtboek)

Share

17 reacties

 1. Anton van Rijn schreef:

  Jaap! Help!

 2. Dennis Breuker schreef:

  Hier heb je Jaap niet voor nodig, hoor! Ik denk dat Roy dit ook wel kan ;)

 3. Dennis Breuker schreef:

  Hint: stap 1, hoofdstuk 14!

 4. Anton van Rijn schreef:

  Heb ‘m. Een zekere overeenkomst met het vorige probleem…

 5. Klaus Wüstefeld schreef:

  Alles goed met alle 70 plussers?
  Het schaakprobleem : Ik stel een vraag: mag Zwart zichzelf schaak zetten? Is dat een hint?
  Groet Klaus

 6. Dennis Breuker schreef:

  Nee, zwart mag zichzelf niet schaak zetten. De gewone schaakregels gelden.
  Maar je moet wel wat achteruit denken om te ontdekken hoe de stelling überhaupt kan zijn ontstaan.

 7. Simon van Dijk schreef:

  Dankzij die hint over Stap 1 heb ik ‘m. Geweldig leuk probleem, Dennis!

 8. Onno Marres schreef:

  Ik heb nogmaals gekeken naar bovenstaand schaakprobleem. Voor bovenstaande opgave kan ik de oplossing niet vinden, ook niet met de genoemde hints. Ik zou verwachten dat er geen oplossing is. Mijn redenatie is de volgende. Als zwart na het terugzetten van de koning schaak staat (dat is altijd zo, behalve met de koning op b3), dan moet zwart ook aan zet zijn. Ik begrijp dan echter niet hoe de loper op a4 is gekomen. De loper kan niet over de eigen toren heen zijn gesprongen. Wit is alleen met de koning op b3 zet. Dan staat wit dubbel schaak. Ik begrijp niet hoe dat dubbel schaak is ontstaan, want de zwarte loper kan dan niet tussen de witte toren en en de zwarte koning in hebben gestaan. Natuurlijk heb ik iets over het hoofd gezien, want er is wel een oplossing. Hier ben ik benieuwd naar.

  Dennis, kun je me nog een hint geven?

 9. Dennis Breuker schreef:

  Dag Onno, leuk dat je er nog naar aan het kijken bent. Je zit al aardig goed met je redenering.
  ik heb (naast de hint van stap 1, hoofdstuk 14) twee extra hints voor je.
  1. Zwart is aan zet.
  2. Heb je al aan aftrekschaak gedacht?

 10. Koen de Wilt schreef:

  Aaaaaahhhhh, zwart is aan zet! Dat maakt het een stuk makkelijker haha. Ik zat gisteren te kijken nadat Onno zijn reactie had geplaatst, maar kwam er niet uit, dus wilde een andere keer verder kijken. Nu zie ik dat je het originele bericht aan hebt gepast en dat zwart aan zet is (voor wie dat niet had gezien: eerst stond er een witte stip naast het bord). Gelukkig, ik ben blijkbaar toch niet gek!

  Overigens: ik zie nu pas dat je een serie hebt gemaakt en ik ga ze allemaal eens bekijken. Leuke puzzels Dennis! Nu snap je misschien ook mijn reactie op de ‘retrograde met humor’ puzzel; dat was de eerste die ik zag.

 11. Dennis Breuker schreef:

  Ja, dat was een enorme blunder van me, dat ik wit aan zet had staan. Ik erger me altijd mateloos aan mensen die een schaakprobleem opgeven dat niet klopt… :(

 12. Koen de Wilt schreef:

  Kun je de overige artikelen nog even dubbelchecken dan? Voordat ik me ergens blind op staar? ;)

 13. Onno Marres schreef:

  Het lukt me nog niet om het probleem op te lossen, ook niet met aftrekschaak. Zwart staat schaak en volgens mij kan de loper niet over de zwarte toren heen zijn gesprongen. Ik heb stap 1 niet in huis en ook met de antwoorden op internet kom ik er niet uit. Wat staat er in hoofdstuk 14 van stap 1?

 14. Simon van Dijk schreef:

  Ik had Stap 1 ook niet in huis, maar Google is je beste vriend.

 15. Koen de Wilt schreef:

  Hier kun je vinden wat er in hoofdstuk 14 staat: https://www.stappenmethode.nl/nl/stap1.php

 16. Onno Marres schreef:

  Ik heb nogmaals gekeken en volgens mij heb ik de oplossing gevonden. Ik vind het ook een heel mooi probleem! Ik heb nog één hint en dat is dat in mijn oplossing de witte koning dubbelschaak heeft gestaan. De vorige hints staan in de reactie van Dennis Breuker van 9 juni om 9.59 uur.

 17. Dennis Breuker schreef:

  Die hint klopt inderdaad, Onno! Goed gedaan!!

Geef een reactie