Matproblemen

Omdat de vorige puzzel wel erg snel was opgelost (goed zo, Ruud!, maar volgende keer toch maar liever hints posten, zodat anderen het nog kunnen proberen?), nu even een paar andere. Het gaat om matproblemen. Maar dan wel bijzondere.

Eerst twee om in te komen. Die moet iedereen die kan schaken wel kunnen.

Diagram 1: Wit geeft mat in 6.

 

Diagram 2: Wit geeft mat in 10. Dat kan op meer manieren.

 

Nu we zijn ingekomen komen er wat ingewikkeldere:

Diagram 3: Wit aan zet geeft geen mat in 1

 

En tot slot het langste matprobleem (afgezien van stellingen uit tablebases).

Diagram 4: Wit aan zet geeft mat in 290.

Het enige nadeel van dit laatste probleem is dat de stelling niet te bereiken is vanaf de beginstand. Maar dat mag de pret niet drukken.

Veel plezier de komende dagen!

Share

6 reacties

 1. Pieter Thissen schreef:

  Een online vervolg van de competitie zou geweldig zijn!
  Pieter Thissen

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Omdat ik altijd een vaatje zout bij me heb om op passerende slakken te leggen, moet ik even iets kwijt over het verplichte gebruik van het woordje ‘er’ in combinatie met een voorzetsel. Jij schrijft ‘Eerst twee om in te komen’ en ‘Nu we zijn ingekomen’. Omdat ik het sterke vermoeden heb dat je dit niet in de Bijbelse zin bedoelt van ’tot een vrouw inkomen’, maar wilt zeggen dat we ergens mee vertrouwd zijn geraakt, is het gebruik van ‘er’ verplicht. Van Dale heeft het trouwens over ‘ergens in komen’ en niet over ‘ergens inkomen’. Maar dat is weer een ander onderwerp : )

 3. Dennis Breuker schreef:

  Daar kan ik inkomen, Jan! En bedankt voor de terechtwijzing.

 4. Jaap Houben schreef:

  Leuk Dennis, vooral die laatste! 290 lijkt veel, maar is te doen :)

 5. Dennis Breuker schreef:

  Heb jij die laatste echt opgelost, Jaap? Mijn respect wordt alleen nog maar groter! ;)

 6. Jaap Houben schreef:

  Dank je Dennis. Omdat ie te leuk is om niet op te lossen, wat tips voor de geïnteresseerden: wit kan in 4 zetten een stelling bereiken waarin zwart alleen nog maar zijn b-pion, h-pionnen en a8-loper kan spelen (anders verliest hij direct). Alleen is wit op dat moment aan zet! Dus moet wit een “wachtzet” doen en dat is niet gemakkelijk. Het kost wit liefst 17 zetten om dezelfde stelling te bereiken met zwart aan zet, waarop die een pion speelt. Wanneer die opraken, kan wit het afmaken.

Geef een antwoord