Een ander soort schaakpuzzel: retrogradeproblemen

Om tijdens de Corona-crisis toch nog wat aan schaken te doen, zal ik de komende tijd wat retrogradeproblemen uit het prachtige boek “The Chess Mysteries of the Arabian Knights” van Raymond Smullyan tonen. Retrograde? Ja, retrograde. Dat zeg ik toch! Je bent eigenlijk een soort Sherlock Holmes en moet ontdekken wat er tijdens een partij is gebeurd.

Om in te komen:

Wit aan zet. De vraag: is er tijdens deze partij gepromoveerd?

Share

1 reactie

  1. Ruud van der Spoel schreef:

    Mmm. De laatste zet van wit moet een hele rare zijn geweest …… Zwarte koning is van veld f1 afgekomen. Hij heeft iets geslagen op f2. De laatste zet van wit is geweest Lg1-f2 +. Waarop zwart Kf1xf2 heeft gespeeld. En dus moet wit gepromoveerd zijn tot loper ergens in deze partij, want een zwartveldige witte loper staat nog op het bord.

Geef een reactie