UVS2 verstevigt tweede plaats

Zondag 1 maart, 9.26 uur. Ik ontvang een mail van Pepijn met als onderwerp: “Ik ben voorlopig uitgeschakeld.” In de mail legt Pepijn uit dat hij een heel ongelukkige val met de fiets heeft gemaakt en een gecompliceerde breuk in de linkerknie heeft opgelopen. Hij eindigt de mail met de woorden  “Schaken zit er niet in rest van het seizoen, schat ik zo in.” Ai! Onze vermaarde teamleider is uitgeschakeld. En wellicht ook nog voor langere tijd. Wat een pech voor Pepijn. Maar ook voor het team. Toen men mij vroeg om vervangend teamleider te zijn aarzelde ik natuurlijk niet. En hier ben ik dan bezig, het verslag te schrijven…

Ik had het nog wel zo slim geregeld. We hadden Roy al aan het eerste uitgeleend, dus er was een invaller nodig. Ik had Maarten gestrikt, en ook nog gevraagd of hij een verslag wilde schrijven. Dat wilde hij wel. Mooi, alles in kannen en kruiken, zeker toen bleek dat Maarten echt kon meedoen (hij had nog een slag om de arm gehouden omdat hij wegens persoonlijke omstandigheden misschien thuis moest zijn).

Zaterdag 7 maart, 11.30 uur. Ik tref Maarten bij het opzetten van het materiaal en ik verifieer nog even dat hij het verslag schrijft. Daar laat hij me weten dat hij wel meteen na zijn partij naar huis moet. Dus de afspraak is: Maarten schrijft over de wedstrijd tot aan zijn partij, en ik doe de rest. Nu maar hopen dat Maarten lekker laat klaar is.

Onze tegenstander, Winterswijk 1, was op papier minstens even sterk als wij. Dus dat beloofde een zware dobber. Maar op een of andere manier viel alles onze kant op, en maakten we gehakt van onze tegenstander. Ik was als laatste bezig (van alle partijen in de hele zaal), dus ik heb helaas niet veel meegekregen van een en ander. Daarom heb ik iedereen gevraagd wat in te leveren. Zie hier een samenvatting van de inzendingen.

Lars en Maarten waren al heel snel klaar. Geen idee wie hier eerder was. Lars (2) zat naast me, en ik kreeg alleen maar mee dat hij ineens mat stond. Een tegenvaller. Maarten (8) zat helemaal aan de andere kant, en speelde tegen -naar ik me heb laten vertellen- een oud UVS’ster.

1-1, Maarten naar huis, en ik schrijf het verslag…

Hierna volgde Diderick (4). Ik had hem wat hoger gezet omdat hij geweldig goed scoort voor UVS. In het begin kon ik nog wat rondlopen, omdat mijn tegenstander in de denktank en ik in boek zat. Toen vielen me de witte paarden op b5 en d5 op. En toen ook nog eens de lijnen naar de ongerokeerde koning open kwamen had ik er wel vertrouwen in.

Lekker bezig, Diderick!

Jeroen (3) was de volgende die klaar was. Hij had me gevraagd of hij wat hoger kon spelen, want hij wil graag weer met zijn elo over de 2000 heen. Hij kreeg een sterke tegenstander (2100+), en hield dat keurig remise. Een prima prestatie.

Omdat Jeroen wat hoger zat, zat Ivar (5) wat lager (ik had met kleursaldo rekening gehouden). Zijn tegenstander had een stuk minder elo dan hij, en dat uitte zich ook in de partij. Ivar pakte het positioneel aan, had goede tegen slechte loper, en won geruisloos, denk ik. Dit is wat hij ervan zegt:

Wit koos voor een creatieve openingsopzet. Dit bleek echter allemaal niet zo heel bijzonder voor wit, ik reageerde er echter wat tam op waardoor wit toch wat beter kwam te staan. Wit besloot te vroeg al zijn pionnen op de damevleugel naar voren te gooien waardoor er zwaktes in zijn stelling ontstonden. In het eindspel kon ik hiervan effectief profiteren waardoor het punt voor de tijdcontrole binnen was.

Ik heb niet meegekregen wie er eerder klaar was, Hans of Arno. Hans (6) was lekker uit de opening gekomen (ik had zelfs het idee dat hij op zet 10 al groot voordeel had kunnen halen, maar dat heb ik niet meer aan hem gevraagd), hield het voordeel altijd vast en won blijkbaar. Niet veel van gezien. Bij Arno (7) viel het me op dat hij zowaar meer tijd had dan zijn tegenstander. Dat is een luxe die Arno niet vaak meemaakt. En hij heeft er blijkbaar van geprofiteerd, want hij kon gelukkig weer eens een puntje noteren.Nu ik het verslag schrijf bekijk ik ook de partijen. Wat lees ik daar nu aan het eind bij Arno? Ai, dat is pijnlijk en vervelend.

Iedereen was redelijk snel klaar, en we hadden al vijf bordpunten, maar ik besloot de boel op te houden door tot op het bot door te spelen. Ik had mezelf op 1 gezet, omdat ik het wel leuk vind om tegen een sterke tegenstander te spelen. En ik kwam inderdaad tegen iemand van bijna 2200.

Opmerkelijk: als ik lichess mijn potje snel laat analyseren dan vindt deze het een nagenoeg perfecte partij van beide kanten. Heb ik nog nooit meegemaakt.


Hiermee kwam de eindstand dus op 6-2!

Helaas kon ik niet mee eten die avond, maar mijn streven is wel om met zoveel mogelijk van het team (en ook andere teams) samen te eten. Hopen dat het volgende keer wel lukt. Uit tegen Winterswijk 2. Maar wanneer dat is? Alleen het Coronavirus weet het.

(weet je waar Covid in Covid-19 voor staat? Corona Virus Disease; en die 19? Dat staat voor 2019, het jaar waarin het begon — zo is het toch nog een leerzaam verslag)

Er is ook een kort verslag van Winterswijk.

Share

Geef een reactie