UVS in achtste finale KNSB-beker

Dinsdag 11 februari mochten we voor de KNSB beker aantreden, tegen De Combinatie in Asten. De Combinatie is een gezellig clubje dat opmerkelijk veel schaaktalent heeft voortgebracht in het verleden, waaronder onze Joost Retera.

Gelukkig waren deze talenten in mindere mate beschikbaar en konden ze tegen ons een team opstellen waarbij we ruim ratingfavoriet waren. We lootten zwart op bord 1 en 3 (Jaap en Jasper), precies omgekeerd van wat we hoopten (Joost en ik met zwart).

Nu het strijdverloop:
Ik won snel op bord 4. Na een passieve opening van zwart kon ik een centrumdoorbraak voorbereiden en die was onmiddellijk winnend:

1-0 dus en ik moest een tijdje wachten op het volgende resultaat. Ik verwachtte dat Joost zou winnen terwijl Jaap en Jasper moeilijke onduidelijke stellingen hadden waarin alles kon gebeuren.
Een uur verder en Joost won inderdaad onze andere witpartij met een mooie mataanval op een door het centrum wandelende koning:

2-0 maar de wedstrijd was nog niet beslist.
Jaap stond moeilijk nadat hij een twijfelachtig plan had gekozen tegen hun op papier beste speler op bord 1:

Jasper moest dus de strijd beslissen. Hij had een (voor mij) vreemde Siciliaan op het bord en het leek me lang onduidelijk. Zowel Jasper als zijn tegenstander dachten dat zwart het initiatief had en wit aan het keepen was, maar de computer vond het middenspel steeds beter woor wit. Wit ging in de tijdnoodfase ten onder waarin Jasper de druk steeds verder kon opvoeren.

3-1 en hiermee zijn we geplaatst voor de 8e finale van de beker, ofwel de halve finale in Poule D. Komende week wordt de volgende tegenstander bekend en waarschijnlijk zullen we vanaf nu de ratingunderdog zijn.

Share

Geef een antwoord