Schaken in Helsinki (19)

Allereerst alle UVS-ers alsnog een voorspoedig 2020 gewenst vanuit Helsinki! Hierbij een verslag van de volgende vier rondes uit de Finse competitie waarin ik eerst met HSK op 23 en 24 november in Jyväskylä speel. Zaterdag moeten we tegen Tammer Sh uit Tampere en zondag tegen het thuisteam JyS uit Jyväskylä. We hopen slechts op zoveel mogelijk bordpunten want deze teams hebben allebei ruim 100 ELO-punten meer. Erger nog, op zaterdag zijn we slechts met z’n zevenen omdat onze tweede bordspeler Joose Norri zich ziek afmeldt op de dag voor de wedstrijd en het niet lukt om een vervanger te vinden. Op zaterdagochtend staat Matti Kauranen – onze voorzitter – om 10 voor 8 voor de deur en halen we eerst Pavel Khanov op. Ik verheug me op dit weekend in Jyväskylä omdat ik nog nooit in deze stad – gelegen in het merengebied op zo’n 270 km van Helsinki – in het midden van Finland ben geweest. Het is een universiteitsstad met tegen de 150.000 inwoners en vooral bekend vanwege de vele gebouwen van Alvar Aalto – een wereldberoemde Finse architect die leefde van 1898 tot 1976 – die iedereen echter vooral kent vanwege de door hem ontworpen vaas.

Ook wij hebben er één: de Aalto vaas. Hij ontwierp de vaas in 1937 voor het luxueuze restaurant Savoy in Helsinki waarbij hij geïnspireerd werd door de jurk van een Sami vrouw

De rit naar Jyväskylä is aangenaam met Matti voorin de auto. Hij is ingenieur en houdt zich onder andere bezig met elektrische auto’s en is veel in China geweest daarvoor. Volgens hem gaat de elektrische auto op den duur de auto op fossiele brandstof vervangen omdat de prijs per kilometer nu eenmaal veel lager is. Alleen is er nog een probleem met de veiligheid: botsingen met een volledig opgeladen accu met een explosie tot gevolg en auto’s die spontaan in brand vliegen. Op Wikipedia blijkt het allemaal wel mee te vallen. Ook vertelt hij over de vele spooksteden die hij in China gezien heeft. Het blijft een fascinerend land! Het leukste aan Matti is echter dat hij zo ontzettend hard om zijn eigen grappen lacht!

Tegen Tampere – zonder Aleksei Shirov – weten we zowaar nog twee bordpunten te behalen. Helaas niet dankzij mij. Mijn tegenstander speelt ontzettend slap maar ik begrijp niet wat hij aan het doen is als hij de loper naar d1 speelt en vervolgens 23. a3 speelt. Als de dame op zet 25 naar a2 gaat is het te laat en verlies ik de d-pion en daarmee de partij. Stompzinnig, want het stond volkomen gelijk. Ik begin zo langzamerhand het gevoel te krijgen dat mijn schaakkracht – nu ik de 60 begin te naderen – helaas echt en onomkeerbaar achteruit begint te gaan. Niets aan te doen, blijven genieten van het mooiste spel ter wereld zullen we maar zeggen!

De enige overwinning voor HSK wordt behaald door Erkki. Zijn bijna 2400 tegenstander overziet het prachtige 30. .. Dxg3 en moet even later opgeven. Als ik na de partij wat met Erkki sta na te praten komt deze Pekka Köykkä woedend naar ons toe. Erkki vertelt later dat hij boos was omdat Erkki regelmatig opstond tijdens de partij en staande voor het bord bleef staan. Maar ja, hij kan niet anders want hij was in tijdnood en heeft last van enorme pijn aan zijn rug.

We overnachten in het GreenStar Hotel op loopafstand van het centrum. Pavel, Matti en ik slapen samen op één kamer. We eten een (vegetarische) hamburger in de stad waar al een kerstmarkt is met muziek en later vuurwerk. Voor de overwinning van Jyväskylä grappen we. Kerstmis in Finland begint vroeg! Om een uur of acht zijn we weer terug in het hotel en gaat iedereen z’n eigen gang. Ik ga wat lezen in de lobby waar veel meisjes zijn van de een of andere sportclub met allemaal begeleiders. Later vertelt Matti dat we korting krijgen bij dit hotel omdat we een sportclub zijn! De volgende ochtend zitten Matti en ik al vroeg aan het ontbijt en gaan daarna samen de stad in voor een ‘Aalto tour’.

Er zijn 29 locaties met gebouwen van Aalto. Gezien de tijd moeten we ons beperken tot de gebouwen in het centrum. En helaas hebben we ook voor het Alvar Aalto Museum geen tijd. Maar dat wordt gecompenseerd door Matti die van allerlei dingen over Aalto weet te vertellen. De man is bijna een heilige in Finland en al zijn gebouwen vallen dan ook onder de Finse monumentenzorg. Niet erg zinvol vindt Matti, want ze voldoen natuurlijks nauwelijk aan de moderne energiehuishoudkundige eisen en vertonen nogal wat mankementen zoals lekkende daken. Je zou ze net zo goed opnieuw kunnen bouwen zegt hij. Daar is wat voor te zeggen! Doen ze in China ook! Het mooiste vind ik nog de universiteit met die enorme vlakken van rode bakstenen die één voor één gemetseld zijn volgens Matti en waar er geen een hetzelfde is.

Huis van de Arbeiders uit 1924 – 1925 geïnspireerd op Italië

Het Poliisistalo uit 1964: kun je dus volgens Matti beter afbreken en opnieuw bouwen

De universiteit

Tegen JyS weten we zowaar twee en een halve punt te behalen! Held van de dag is Matti die een speler van het Finse schaakolympiade team weet te verslaan. Wit lijkt na 15 zetten gewonnen te staan maar het lukt hem niet – tot zichtbare frustratie achter het bord – een winnende aanval op te zetten, waarna hij zelfs verliest.

Ik weet eindelijk mijn reeks met nullen te doorbreken. Er had meer ingezeten na een uiterst voorspoedig verlopen opening. Maar ik had ook kunnen verliezen!

De speelzaal op zondag

Zo verliezen we twee matches in een weekend. Tammer Sh staat nu aan kop en HSK staat zowaar één na laatste. We rijden rustig terug naar Helsinki – onderweg nog een uitermate vieze pizza in een ABC wegrestaurant – en om een uur of 10 ‘s avonds ben ik weer thuis.

Op 8 en 9 februari spelen we thuis onze volgende twee wedstrijden. Zaterdag moeten we tegen EtVaS uit Vantaa. Op papier zijn we kansloos en in werkelijkheid ook: we verliezen met 7 – 1. Ik weet zowaar remise te behalen. Mijn tegenstander komt bijna te laat binnen; een walm van alcohol komt me tegemoet maar het wordt een leuke partij.

Op zondag moeten we tegen Aatos die dit seizoen tot nu toe zonder de enige Finse grootmeester Tommi Nybäck spelen. Op zaterdag hebben ze zelfs verloren van onze medekandidaat voor degradatie MatSK II! We moeten dus winnen of gelijk spelen. Het wordt helaas een gelijk spel. Matti geeft remise in een veel betere stand en Erkki weet zelfs een vier tegen drie toreneindspel te verliezen waarbij het op een gegeven moment zelfs zo stond:

Dramatisch! Ik win van een speelster van het Finse schaakolympiade team: een meisje van 17 en tweede in het laatste Finse kampioenschap. Maar dat weet ik nu pas nu ik dit schrijf!

Heljä Lehtinen (bron: https://www.shakkiliitto.fi)

Zo staan we nu op de elfde plek met 1 matchpunt. Onder ons KymS uit Kotka met 0 punten en boven ons dus MatSK II met 4 punten. Het laatste schaakweekend is 13 – 15 maart waarin we nog tegen beide teams moeten. Het kan dus nog! Tammer Sh nog steeds op kop.

Met schaakgroet!

Erik van de Plassche

Eerdere afleveringen:

Geef een antwoord