Uit de hel gesleept! UVS4 SOS – ASV8

Het begon heel raar omdat 5 van de 8 spelers van ASV 8 laat aankwamen! Het spookte van wind en regen rondom het Kolpinghuis!

We begonnen te laat en er werd gecommuniceerd dat er mogelijk één speler van ASV niet zou komen. Nadat een tweede auto aangekomen was, zijn we begonnen met 3 borden (borden 3 en 5 en 8) leeg, alle klokken werden gestart. Na nog eens 10 minuten kwam er een derde groep spelers met naar ik dacht nog twee spelers.

Ik had inmiddels aan mijn lege bord gezet en de klok ingedrukt en ging in de bar in gesprek met Lambert en Ruud over de slotronde. Na ongeveer een 15 minuten kwamen Jan en Thei melden dat er een speler op mij zat te wachten! Alsnog achter het bord. Mijn tegenstander had dit nog nooit meegemaakt en had mijn witzet teruggezet en mijn klok aangezet…(heel bijzonder). Alsnog opnieuw gestart met verloren tijd, mooie rustige partij, waarin pas laat werd geslagen.

Ondertussen had invaller Jeroen Keers met een dame voorsprong gewonnen van zijn tegenstander (die opgaf). Zijn tegenstander gaf toe dat hij zat te slapen en niet had gezien dat hij zijn dame verloor.

Bryan Hieltjes – Jeroen keers

Joris Leijten – Bert Maas

Even later deed mijn tegenstander een op zich begrijpelijke zet met zijn paard om rokade mogelijk te maken. Via Pf6+ kon ik hem schaak zetten en vervolgens nog een keer om met een vork zijn dame te slaan, een geforceerde damewinst. Mijn tegenstander gaf ook op. Twee snelle winsten!!

Thei kwam voor mij uit het niets op een remise uit.

Theo maakte vervolgens ook een mooie winst. Peter moest helaas opgegeven. Jaap had het heel moeilijk met op het laatst een paard en koning tegen een paard en koning met pion die uiteindelijk kon promoveren… jammer. Thijs deed het in opvallend goed in zijn partij en won prachtig ondanks dat zijn tegenstander niet had gezien dat hij de laatste pion vrij kon pakken en daarmee had kunnen winnen, maar hij gaf in tijdnood op.

Dat was ons winstpunt al met 4,5!!

Arjan hield het lang vol als laatste overgebleven partij. Hij vertelt daarover:

“Mijn partij met Bram Hamers begon ik met de Engelse opening. Dat getuigt al van gebrek aan fijngevoeligheid zo vlak na de Brexit. Bram ruilt dames af en wint een pion. Later win ik een pion terug en het staat materieel weer gelijk. Dan kom ik door een misrekening van mijn opponent op beslissend voordeel te staan. Dat voordeel  plus nog wat extra’s blunder ik vervolgens weg waardoor ik de partij verlies. Al met al een jojopartij. “Goed gespeeld” hoor ik de winnaar na afloop bemoedigend tegen mij zeggen. En kijk, dát kan dus niet! Deze premisse aanvaarden zou betekenen dat ik vind dat mijn opponent béter dan goed heeft gespeeld en dat is niet het geval. Ik had na de partij meteen van wal moeten steken door te zeggen ‘dat heb je niet slecht gespeeld’. Hij had dan kunnen antwoorden ‘jij had het ook beroerder kunnen doen dan dat je deed’. Die hypothetische evaluatie zou de werkelijkheid minder geweld hebben aangedaan. Alweer een gemiste kans!”

Al met al met 4,5-3,5 gewonnen. ASV 8 heeft nog geen enkel matchpunt gehaald en blijft onderaan staan. Ze hadden gemiddeld 200 Elopunten minder dan wij, maar we hadden het er knap moeilijk mee! Volgende keer moeten op vrijdag 20 maart naar Velp, de nummer twee in de stand!!

Share

Geef een antwoord