Almelo 1 – UVS 2, spannend tot laatste minuut

Onze tegenstanders in de vijfde ronde waren op papier zeer vergelijkbaar met ons team, zowel qua gemiddelde rating en de spreiding daarvan over de borden. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden.

Arno Sprinkhuizen was het eerste klaar. Hij kreeg weer eens zijn geliefde Morragambiet op het bord en had na zo’n zet of 20 zijn gambietpion nog niet terug, maar wel de typische compensatie in dat soort stellingen. Toen ging het plotseling mis:

Geen lekker begin, maar geen reden tot paniek, want op de overige borden leek het best aardig te gaan. Dennis Breuker (bord 4) was een pionnetje voorgekomen, dat zag er gezond uit. Op het hoogste bord was Ivar Heine op een dubieus avontuur in gegaan, kwam ruim materiaal voor, terwijl  zijn tegenstander de beste tegenkansen al leek te hebben gemist. Roy van den Hatert had gewoon een solide stelling op twee, Jeroen Clermonts stond wat prettiger op bord drie en op vijf had Diderick Holtland de aanvalskansen van zijn tegenstander succesvol weten af te weren en stond nog steeds een gambietpion voor. Op bord zes stond Hans Quint ook prima. Alleen bij mij ging het vanaf dit moment bergafwaarts, eigenlijk vooral omdat ik geen plan wist te verzinnen.

Toen gingen er een paar dingen mis. Dennis overzag een tactische wending, waardoor hij zijn pluspion verloor en bood toen maar snel remise aan. Hans offerde een stuk wat er wel kansrijk uitzag, maar toch niet helemaal goed uitpakte. Uiteindelijk kwam hij een stuk tegen twee pionnen achter en het zag er weinig hoopvol uit. Bij Jeroen leek het ook niet helemaal goed te gaan, zijn aanval leek gestopt en hij stond een kwaliteit achter. Gelukkig wisten Diderick en Ivar hun partijen te winnen.

Roy wist even later ook te winnen, dus we stonden met 3½-1½ voor, maar toch zag het er niet goed uit, want de overgebleven drie borden stonden op verlies. Bij mij ging het zo mis:

Hans werd even later met een tactische wending definitief uitgeschakeld en toen hing dus alles van de stelling bij Jeroen af.

Een krappe overwinning dus!

Share

Geef een antwoord