UVS3-SOS slecht Wageningse muur met gewaagde tactiek

Donderdag 9 januari zal de geschiedenis in gaan als één van de meest enerverende avonden van UVS 3 (SOS) van het seizoen 2019-2020.

We togen richting Wageningen maar de motivatie was ver te zoeken… Als je naar die kopjes keek dan was het overduidelijk dat ze geen zin hadden en liever thuis waren gebleven. Dit had ik gelukkig al een paar rondes zien aankomen en dus had ik een tactiek bedacht om ze optimaal te motiveren en prikkelen… Het plan was om de tegenstander een bordpunt cadeau te geven! Met 7 man zouden we de wedstrijd aanvangen en ze dan alle spreekwoordelijke hoeken van De Vredehorst laten zien… Dit zouden ze in Wageningen nooit zien aankomen, lachen toch? De jongens waren gelijk enthousiast en goedgemutst kwamen we aan in Wageningen. “Ze moesten eens weten” grinnikte Frans, “als ik een directe kans op mat heb dan stel ik het lekker uit.” Ik hoopte maar dat de jongens niet te overmoedig werden nu…

Bord 1

Hadden we dus leeggelaten. Stand 1-0

Bord 8

Frederik was verantwoordelijk voor het eerste halfje van de avond; later gaf hij aan aantoonbaar voordeel te hebben weggegeven, iets waar hij dit seizoen patent op heeft. Je zou kunnen stellen dat Frederik een sociale schaker is. Stand 1½-½

Bord 4

Heel vroeg in de partij kwam ik met zwart een pion voor te staan, een klassiek foutje van wit in het Frans. Daarna was het alle zeilen bijzetten omdat wit toen volledig los ging. Wit werkte gelukkig goed mee in het afruilen van de stukken waardoor de stelling steeds minder complex werd. Een tweede foutje van wit (vlak voor het eindspel) leverde mij nog een extra pion waarna ik rustig kon afwikkelen naar een overwinning. Na een blunder op zet 41 hield wit het voor gezien. Stand 1½-1½

Bord 5

Dirk was heel kort over zijn partij: “Over mijn partij weinig te melden. Een stabiele remise zeg maar.” Stand 2-2

Bord 7

Opeens was Mark klaar: “Deze keer zonder grote fouten van mijn kant, wel een paar van de tegenstander. Een vrij regelmatige overwinning, zonder veel spektakel.” Stand 2-3

Bord 6

En dan schakelen we over naar Frans die aan een stukje geschiedvervalsing doet. Frans stuurde naar mij een partij “die idealiter zo had moeten lopen.” Inderdaad want het was een drukte van jewelste rondom Frans (en zijn tegenstander), alle belangstellenden “zaten te kijken naar de apotheose die uitbleef en vervolgens na afruil het wel geloofden. Mij achterlatend alleen met een gemiste kans om direct mat te zetten. Ik speelde i.p.v. Db2 Td8 waarna de koning opzij ging en uit het mat verdween. Met allerlei pogingen daarna en afruil van stukken tot gevolg was het eindspel met 1 loper meer duidelijk voldoende om de winst binnen te halen. Maar deze verspilling van tijd en zetten bespaar ik je en doe maar een beetje aan waarheidsvervalsing. Dat maakt het stukje wat vlotter en eclatanter.” Stand 2-4

Bord 3

Olaf over zijn partij: “In een redelijk gelijk opgaande partij wist ik uiteindelijk een pion te veroveren en kreeg ik een vrijstaande pion op de a-lijn die naar voren geschoven kon worden. Na een in mijn ogen gedwongen dameruil bleef echter een ongelijke loper + toren eindspel over met een pion meer. Mijn tegenstander manoeuvreerde echter behendig naar een stelling waarin ik moeilijk progressie kon maken. Op dat moment kwam een teamgenoot van de tegenstander vertellen dat hij (vanwege de match-situatie) geen remise mocht maken maar door moest spelen. Mijn tegenstander leek hierdoor uit zijn concentratie te geraken en maakte prompt de verliezende zet Lb6. Met deze mazzel kon ik de partij winnend afsluiten.” Stand 2-5

Bord 2

Onno is (in mijn ogen) een speler die gevaarlijker wordt naarmate het eindspel nadert. Eerder op de avond had hij al gevraagd of hij remise mocht aanbieden. Ik vermoed dat dit remiseaanbod niet geaccepteerd werd want Onno was als laatste bezig in een remise-achtige stelling… Eindstand 2½-5½

Een verdiende overwinning en ik was met name blij dat we onze tactiek goed hadden uitgevoerd.

Share

Geef een reactie