UVS 4 trekt stijgende lijn door

Onze eerste wedstrijd van dit seizoen ging verloren, de tweede speelden we gelijk en op zaterdag 14 december was daar zowaar de winst. Nou moet gezegd worden dat de tegenstanders op papier per ronde minder sterk werden. Na OudZuylen 3 en Wageningen 4 troffen we nu Zwakstroom 2 Lekstroom 2 uit Nieuwegein. Voor de ratingrukkers onder u, de gemiddelde rating van deze teams was respectievelijk 1730, 1550 en 1533. Wij noteren 1612. Van een walkover was deze dag echter zeker geen sprake. De winst werd pas laat in de middag na een spannende strijd zeker gesteld.

Als vaste verslaggever had ik me voorgenomen om eens precies het tijdstip te noteren waarop iedere partij afgelopen was. Gewoon omdat het kan. En omdat ik pas een nieuwe G-shock heb. En omdat tijdstippen van geboorte en overlijden ook altijd op de minuut nauwkeurig worden vastgelegd.

Om 13:42 maakte Clemens remise. Hij leverde naast zijn partij een kant en klaar stukje tekst aan voor in dit verslag:

Op bord 7 speelde Clemens de saaiste partij van zijn leven. Dat werd dus snel een remise. Om de tijd na afloop van de partij te doden speelde Clemens voor ober in de hoop op een gratis consumptie, maar dat zat er niet in. Waarschuwing: als je de partij naspeelt, loop je het risico in slaap te vallen.


Een paar minuten later, om 13:46, gaf ik zelf walgend op. Een visualisatiefoutje in de opening kostte me een paard voor twee pionnen. Die pionnen raakte ik vervolgens kinderlijk eenvoudig weer kwijt en hoewel ik op schaakgebied masochistische trekjes vertoon, gaat het publiceren van deze partij zelfs mij te ver.Ismail trok de stand weer gelijk, dat was om 14:01. Leuk voor hem was dat er bij de tegenstander ook iemand uit Afghanistan speelde waarmee hij prettig kon converseren. Dat was trouwens de tegenstander van Dirk. Onze man gooide om 14:16 de handdoek in de ring. De klok van zijn tegenstander stond toen op 1:36 (een uur en zesendertig minuten), die van Dirk op 06:25 (zes minuten en vijfentwintig seconden). Dirk zelf over zijn partij:

Ik kreeg een snelle Afghaan tegen. Nee, dit is geen exotische opening, maar een exoot die extreem snel speelt. Altijd lastig, iemand die heel snel speelt (en daarbij geen blunders maakt). Op zet 12 stond ik eigenlijk prima, maar ik wist niet hoe ik verder moest. Daarna deed ik een paar mindere zetten. Op zet 20 stond ik al iets minder, maar zet 21. toren g3 was een hele slechte keuze. Mijn tegenstander hakte zonder ook maar enige tijd te verspelen op mijn stelling in. Ik had in het eindspel de torens niet moeten (laten) ruilen dan had ik misschien nog kans gehad op remise.Spelers van beide teams die klaar waren met hun partij bleven geïnteresseerd de overige partijen volgen. Terwijl we zo stonden te kijken sprak mijn tegenstander mij ineens van onderen aan: “wat ben jij eigenlijk lang zeg!, dat was me helemaal niet opgevallen achter het bord”. “Klopt”, zei ik, “maar ik ben toch nog net geen twee meter hoor, 1.97m om precies te zijn.”

Frederik moest om 14:38 berusten in remise. Hij stond 2 pionnen voor in een eindspel met ongelijke lopers maar er zat uiteindelijk geen winst meer voor hem in.

Niet lang daarna , om 14:41, kreeg Theo een hand van zijn tegenstander.

Zo stond het 3-3 en liep de spanning op. Dat was te zien aan de trillende linkervoet van de tegenstander van Christ en het trillende rechterbeen van Sjoerd. Christ stond goed en zou wel gaan winnen dacht ik. Bij Sjoerd leek het evenwicht nog niet verbroken, maar zijn tegenstander zat natuurlijk in een lastig parket gezien de stand op het andere bord.

Christ deed wat hij moest doen en zette klokslag 15:19 zijn tegenstander mat met Th8.Sjoerd trok zijn partij en daarmee de matchpunten over de streep toen op mijn klokkie de cijfers 15:43 prijkten. Hij heeft de partij voor u van commentaar voorzien.Met deze overwinning hebben we ons inmiddels naar de middenmoot van de poule gekleund en kunnen we 2020 met vertrouwen tegemoet zien.

Share

1 reactie

  1. Anton van Rijn schreef:

    ‘Afghaanse windhond’ zou vermoedelijk verkeerd vallen, Dirk, al zou het an sich een goede nickname zijn voor de ook al zo snel spelende Jamshedy.

Geef een reactie