Anton blijft schaken!

Op zaterdag 14 december stond de thuiswedstrijd tegen Venlo op het programma. Omdat onze vaste speelzaal was omgedoopt voor een kerstborrel mochten we een paar trappen klimmen naar een andere speelzaal.

De wedstrijd begon matig door de afwezigheid van Hamoen, die zich in de datum had vergist. Lambert toonde zich een waardig voorzitter door de klus als vervanger zelf op zich te nemen.
Als eerste was Joost klaar, die op bord 5 met zwart tegen Thijmen Smith gelijk uit de opening was gekomen en met een vooruitziende blik ijzersterk inschatte dat een halfje met zwart precies genoeg zou zijn. Zelf vat hij het als volgt samen.

Mijn tegenstander koos voor een zijvariant, waarbij hij vrijwillig het loperpaar opgaf voor een vooruitgeschoven pion op d5. Deze voortzetting wordt in de praktijk nauwelijks gespeeld en waarschijnlijk met goede reden. Ik ruilde vervolgens de dames en stond op het punt om zijn troef op d5 te elimineren ten koste van een achtergebleven isolani op e6 met gelijke stelling. Blijkbaar zagen we dit allebei in, want er werd direct tot remise besloten.

De volgende 5 resultaten waren precies op onze witborden. Zelf speelde ik op bord 4 een prettige partij tegen een van de vele Duitsers bij Venlo, Philipp Welzel. Ik vond zijn kledingkeuze voor een kersttrui met een ridder erop, interessant. Later tijdens het eten legde Jan mij uit dat dit geen ridder, maar een Star Wars kersttrui was.

Hierna had ik genoeg tijd om eens rustig bij de overige partijen te gaan kijken. Hans was er na een lange periode gelukkig weer bij, maar miste nog het nodige ritme voor de complexe stelling die op het bord kwam.


Guido kreeg de kans om een dame te geven voor een toren en een stuk en liet zijn tegenstander daarna volledig kansloos.

Toen ik rond de 23ste zet naar Antons stelling keek, leek het mij een eenvoudig potje, maar niets was minder waar! Anton overwoog te stoppen met schaken. Gelukkig wist zijn tegenstander deze ramp met een reeks onnauwkeurige zetten te voorkomen.De tussenstand met de tijdcontrole kwam daarmee op een 3,5-1,5 voorsprong, met wisselende kansen op de resterende borden. Na de tijdcontrole waren Lambert, Jasper en Jan ongeveer gelijktijdig klaar. Lambert was als invaller al met een uur minder tijd begonnen, maar weerde zich kranig.
En door de volle punten van Jasper en Jan waren ook de matchpunten plots binnen (5,5-2,5). Lukas leek tot die tijd ongeveer gelijk te staan, maar zijn winnende combinatie, bleek verliezender dan verwacht.

Als allerlaatste speelde Olav een lange partij tegen de GM van Venlo, Orlov. De opening en middenspel gingen goed, maar Orlov wikkelde af naar een sterk paard – slecht lopereindspel, waarin Olav de loper had. Door druk op pion b2 leek hij voldoende tegenspel te hebben, maar uiteindelijk werd hij er langzaam afgeschoven.

Matchpunten in de pocket dus!

[Red.: klik hier voor het verslag van Venlo.]

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Hoezee, Anton blijft schaken! Als hij nou ook nog blijft schrijven dan is het helemaal mooi!
    Leuk verslag, Jaap!

Geef een antwoord