Saunasessie in het Kolpinghuis leidt niet tot winst voor UVS3-SOS

En ja, een saunasessie was het. Maandagavond 9 december 2019 raasden de verwarmingsbuizen op volle toeren toen UVS3-SOS mocht aantreden tegen ASV 4. Minister Wiebes ging afgelopen week naar de provincie Groningen om de gasvelden te ontbinden, maar ik vraag me af of er überhaupt nog gas in de Groningse bodem aanwezig was na afgelopen maandagavond.

Maar goed, als echte professionals gingen wij start en terwijl het zweet mij al na enkele minuten langs de oksels gutste, kon ik met tevredenheid vaststellen dat onze team-captain Jan-Hendrik het goede voorbeeld gaf door een snelle overwinning te boeken. Zijn verslag:

‘Ik kan kort zijn over deze partij. Geen geweldige opening en wit verloor eigenlijk het initiatief, uiteindelijk bleek zwarts aanval niet gevaarlijk te zijn en kwam het initiatief weer bij wit te liggen en na een blunder van zwart was het na 2 zetten voorbij. Prima resultaat en altijd leuk om een zet als 29.Pf5+ te kunnen spelen. En volgens mij was ik als eerste klaar van alle 32 partijen :)’


Het goede begin kon helaas geen gevolg krijgen. Ismael, Dirk en Mark moesten de (bezwete) handdoek in de ring gooien. Maar een kleine opleving volgde door twee remises en een overwinning.

Het relaas van Frans:

‘De wedstrijd tegen Rob Belle nader analyserend kan ik niets anders concluderen dan dat er weinig valt te vermelden. Voor mij was de optie dit schaakpotje het liefst zonder kleerscheuren door te komen. Maar dan gebeuren er toch vervelende dingen, bv dat ik mijn stelling onderuit haal. Verdedigen kan ik nog wel en dan de boel dichtschuiven tot remise. Soms is het jaar afsluiten tot betere tijden een uitgelezen kans om met de time out op beters te hopen. Het adagium was simpel behoudend schaken en pareren, totdat de tegenstander mij begreep en remise aanbood. De volgende keer na de jaarwisseling beter.’

Bij Frederik had er wellicht een overwinning in gezeten. Zijn verhaal:

‘Mijn tegenstander speelde koppig de Franse opening zetten met zwart, terwijl ik geen d2-d4 gespeeld heb. Dus ik besloot met 4. f2-f4 zijn rokade stelling aan te vallen. Zwart probeerde met 10. Pf5-d4 nog het centrum in te nemen, maar tevergeefs. Na 14.c5-c4 besluit zwart alles dicht te gooien. Met deze zet ben ik het niet eens: zijn lopers staan ingesloten, zijn paard heeft hij geruild. Als hij alles op de c-lijn vastzet, geeft mij dit vrijheid om zijn rokadestelling aan te vallen. Over zet 19.Lc2xf5 heb ik zeker 40min nagedacht. Mijn witte loper staat mooi op zijn rokadestelling, maar volgens mij bereikte ik daar verder weinig direct voordeel mee. Als ik zijn paard sloeg, gaf ik hem een dubbelpion en maakte ik de d5 pion zwak voor de rest van het spel. Uiteindelijk kostte de d5 pion verdedigen mijn tegenstander te veel moeite, ik kon mijn torens verdubbelen op de b-lijn. Merk op dat bij 28.b5xc4 zwart niet met de d5pion kan slaan omdat ik zijn
loper dan insluit. Bij 42. Tb5-b8 had ik nog 5minuten op de klok en gaf ik een gewonnen partij op. Zwart kon binnendringen met eeuwig schaak: remise. Ik heb nog niet geanalyseerd wat beter zou zijn in deze stelling.’Olaf kon vervolgens weer een overwinning op naam van UVS bijschrijven:En toen bleef de partij van Onno als laatste over. Bij een overwinning van Onno zou een gelijkspel in de match gerealiseerd kunnen worden. In dat geval zou Onno een zeer lastig toren eindspel in tijdnood in een overwinning moeten ombuigen. Helaas bleek dat niet mogelijk.

Onno’s verslag:

‘Op de 30e zet had ik door een tactische wending groot voordeel kunnen bereiken. Deze zet miste ik, maar ik stond nog altijd iets beter. Helaas ging het daarna bergafwaarts.’

Alles bij elkaar geen slechte uitkomst gezien het ratingverschil, maar volgende keer spelen wij toch liever tegen ASV 6 die dezelfde avond in volle glorie ten onder is gegaan tegen UVS2-SOS :)

Share

1 reactie

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    Navraag bij beheerder René leerde dat in de krochten van het Kolpinghuis de verwarmingsketel op hol was geslagen en zich niet meer tot bedaren liet brengen. Dat hebben we inderdaad geweten…

Geef een antwoord