UVS 2 SOS verstevigt koppositie

Gemiddeld 212 ratingpunten meer en zeven plekken verschil op de ranglijst in ons voordeel. De thuiswedstrijd tegen ASV 6 zou op papier vooraf geen problemen mogen opleveren voor UVS 2 SOS. Op papier achteraf, ook wel bekend als ‘het wedstrijdformulier’, leek er van problemen inderdaad geen sprake: 7-1 winst, geen enkele verliespartij en borden 1 t/m 6 waren allemaal voor ons. Ogenschijnlijk een lauf über, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.

Toch maakte de teamleider en schrijver dezes zich vooraf enige zorgen. Oké, ASV 6 was op rating zwaar in het nadeel, en we hadden sowieso een makkelijkere avond voor de boeg dan ons derde, dat het op zou moeten nemen tegen ASV 4. Maar als je mee wilt doen om het kampioenschap -en dat wil UVS 2 SOS-, dan zijn dit soort wedstrijden een doit gagner en moet je jezelf mentaal wapenen tegen overschatting en gemakzucht.

Kijk, wedstrijden als deze kun je niet op halve kracht spelen, je verwacht van jezelf dat je je favorietenrol waarmaakt, maar toch voel je (of althans ik) toch niet dezelfde druk als tegen een P.I.O.N. 2 of een Millingen 1 (respectievelijk onze vorige en volgende tegenstander). Ik zat dus allesbehalve rustig achter het bord en hoopte op een snelle voorsprong, zodat de druk snel van de ketel zou gaan. Maar vanaf het begin van de wedstrijd gaf ASV 6 uitstekend tegengas en legde zich niet zo maar neer bij onze titelaspiraties. Het gevoel van opluchting toen Bert-Jan om 22:43 het eerste bordpunt aantekende, kan ik het beste clichématig omschrijven als een op knappen staande ballon die langzaam leegloopt.Een kwartiertje later maakte ik er 2-0 van. Mijn partij leek sterk op die van Bert-Jan: missers aan beide kanten, een tegenstander die weigerde vol van mijn fouten te profiteren en uiteindelijk zelf de fout in ging:Inmiddels leek de stand op borden 1, 2 en 3 in ons voordeel, maar op de borden 6, 7, en 8 zag het er niet zo rooskleurig uit. Ruud (7) en Tobi (8) leken op remise af te stevenen, als dat niet teveel was gevraagd, en Frans (6) stond maar liefst twee pionnen achter in een naar mijn mening slechte positie. Ik besloot de boel even de boel te laten en dook met m’n tegenstander de analyseruimte in. Niet veel later kwamen Marcel en Marcel melden dat ze gewonnen hadden en toen ik de speelzaal betrad bleek dat ook Thierry een punt had gepakt. 5-0 en de wedstrijd was gespeeld. Ik heb geen idee van de chronologische volgorde van de winsten, dus ik geef de partijen hier maar op bordvolgorde.

Bord 1: Thierry

Bord 2: Marcel V.

“Na een bedeesde openingsbehandeling van beide kanten krijg ik in het middenspel de gelegenheid om een combinatie toe te passen. Hiermee veroverde ik een kwaliteit in een dermate vereenvoudigde stelling dat de rest relatief kinderspel was.”Bord 3: Marcel K.

Tegen de spelers op de onderste drie borden, die allen langzaam maar zeker richting tijdnood gingen, zei ik: ‘We staan 5-0 voor. Wedstrijd gewonnen.’ ‘Ja. En?,’ was de reactie van Frans. Even later begreep ik waarom: Frans, die eens twee pionnen achter stond, was bezig zijn partij te winnen!

Ruud en Tobi bepaalden de eindstand op 7-1, door in het eindspel twee halfjes veilig te stellen.Ruud zegt over zijn partij aan bord 7 het volgende:

‘Mijn tegenstander verraste mij met zijn zet 2. d4 in het Scandinavisch. Daarna stond hij steeds een tikkeltje beter, maar wist zijn voordeel niet te verzilveren. Uiteindelijk eindigde de partij in remise.’


Ten slotte de partij van Tobi. Hij mailde me: ‘Ook bij zo’n ruime overwinning kan een saaie remise zoals mijn partij voorkomen.’ Valt wel mee, toch?

Een flinke overwinning dus en we staan nu nog steviger bovenaan, met 4,5 bordpunt voorsprong op Wageningen 3. In de volgende uitwedstrijden zullen we moeten laten zien dat we daadwerkelijk uit kampioenshout gesneden zijn: eerst tegen Millingen 1, met drie keer 1900+ aan de kopborden, en daarna tegen ASV 5, dat graag revanche zal willen nemen voor deze grote nederlaag van zijn clubgenoot. We hebben er zin in!

Share

Geef een antwoord