KNSB-beker: UVS – Waalwijk

Op 2 december mochten we voor het eerst aantreden dit seizoen in de beker, tegen Waalwijk die hun 1e wedstrijd hadden gewonnen (wij vrijgeloot). Op papier waren we wat sterker maar niet veel. Het kon dus spannend worden en dat bleek: het werd een lange en zwaarbevochten wedstrijd.

Als eerste was ik klaar op bord 2 met zwart tegen hun op papier zwakste tegenstander:

Vrij snel erna speelde Joost op 1 remise na goed spel van zijn tegenstander.

Op bord 3 en 4 echter had Waalwijk ratingvoordeel. Hamoun debuteerde in de beker voor UVS op bord 4 en stond de hele partij wat minder tegen wit’s loperpaar maar wist wel zijn gebruikelijke tijdsvoorsprong (op een gegeven moment een uur!) er tegenover te zetten en na goed verdedigen van Hamoun wikkelde zijn tegenstander af naar een potremise eindpel met loper tegen paard en ieder twee pionnen op dezelfde vleugel.

Tussenstand goed voor ons, 2 – 1, en alles hing nu van Jaap af die een monsterpartij speelde tegen hun sterste speler Joost Hoogendoorn. Jaap stond na de opening iets beter maar het was moeilijk in een concreet plan om te zetten. Hier het commentaar van Jaap, een lange partij is al gespeeld dus de meeste zetten werden met een minuut of zelfs secondes op de klok gespeeld:

Na dit late verlies met 2-2 wordt het resultaat in de beker bepaald met snelschaak met verwisselde kleuren tegen dezelfde tegenstander met 3 min + 2 sec increment. Wel hadden we het voordeel dat we genoeg aan 2-2 hadden want wij hadden op bord 2 versus hun bord 3 gewonnen. De spanning liep dan ook enorm op:

Het snelschaak leek op het reguliere schaak: ik won als eerste, snel erna Joost met remise gevolgd door Hamoun die dit keer verloor. Wederom Jaap die de doorslag moest geven, dit keer bij 1,5 – 1,5. en weer was een eindspel ontstaan maar dit keer stond Jaap veel beter en won ook.
Dus om half 1 in de nacht hadden we de winst binnen! De volgende tegenstander wordt komende week bekend. We zijn bij de laatste 8 in onze poule en waarschijnlijk loten we nog één keer een op papier mindere waarna de echt sterke tegenstanders komen.

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Wow, wat een varianten bij Jaap! Hoe kan de top dan denken dat schaken remise is en stelt Kramnik dan een variant voor waarbij je niet mag rokeren? Kunnen zij dit wel allemaal doorrekenen?
    https://www.chess.com/article/view/no-castling-chess-kramnik-alphazero
    https://en.chessbase.com/post/vladimir-kramnik-proposes-an-exciting-chess-variant

Geef een reactie