ZwartWit Maastricht – UVS 3

De eerste twee matches van dit seizoen verloor UVS 3 , ook door onnodige beslissende blunders. Er was nu dus vanzelfsprekend een heftig verlangen om dit keer de tegenstander eens flink aan te pakken. Daarvoor moesten we wel een enorme reis maken naar Maastricht. Die reis verliep zonder problemen en we waren goed op tijd. De auto van Wouter Dinjens was het eerst binnen. De auto van Ruud van der Spoel bereikte het einddoel iets later, de inzittenden werden getrakteerd op een kleine omweg door een lange tunnel, waarschijnlijk onder Maastricht door.

Onder het toeziend oog van een groot Romeins borstbeeld startte de wedstrijd. Ik zag alleen mijn eigen bord. Na een uurtje heb ik niettemin zeer oppervlakkig de borden bekeken en vond, dat het er redelijk uit zag voor UVS 3. Tsji aan het tweede bord ging overtuigend in de aanval. Ook ikzelf koos (met zwart!) direct de koningsaanval en bracht mijn tegenstander tot wanhoop. Wouter Dinjens had al heel snel het punt binnen. Bij de rest van de partijen leek op geen enkel bord de overwinning uitgesloten. Aan het einde van de middag was een stand van 4-3 voor UVS bereikt en was een half puntje genoeg voor de overwinning. In een heroïsche eenzame strijd vocht Ron van Dijk nog lang door. Met paard en koning wist hij in dit moeilijke eindspel lange tijd de vrijpion van zijn tegenstander te blokkeren en de hoop op remise vast te houden, maar uiteindelijk lukte het niet, zodat we met één matchpunt tevreden moesten zijn: het werd 4-4. Binnenkort (14 dec.) spelen we weer tegen een club uit Maastricht, maar dan thuis. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Hierna volgen de verslagen, die door de bordspelers zelf zijn gemaakt.

Bord 1: Jacob Perrenet (Zwart) – Ruud van de Plassche (Wit)
Ik mocht ditmaal aantreden op het eerste bord, tegen een zekere Jacob Perrenet. Hij speelde een Scandinavisch gambiet waarop ik wat nonchalant reageerde, waardoor hij zware druk kreeg voor de pion die hij knap wist te handhaven. Uiteindelijk kon Perrenet afwikkelen naar een gewonnen eindspel, wat hij naliet maar hij had nog steeds een veel beter eindspel. In tijdnood maakte ik toen op mijn beurt een fout waarna Perrenet het lopereindspel geruisloos kon uitschuiven en een verdiende overwinning pakte.
Na afloop zeiden enkele andere teamleden dat de naam Perrenet hun bekend voorkwam en een kleine internetzoektocht leverde zowaar een treffer op Wikipedia op. Jacob Perrenet is naamgever en bedenker van het zogeheten Perrenetgambiet, dus geen wonder dat hij vandaag zo bedreven gambiteerde, zij het ditmaal met zwart. Het Perrenetgambiet speel je met wit: 1 Pc3 d5 2 e4 dxe4 3 d3. Ik ga het eens proberen.


[Red.: klik hier voor de analyse van de partij van Ron door ZwartWit.]


Share

Geef een antwoord