Lekker met z’n allen naar Chillburg met een voorgerecht achteraf

Vorige week mochten we weer eens aantreden tegen onze oude bekenden uit Tilburg, de Stukkenjagers. Natuurlijk hadden we er allemaal veel zin in, en we konden lekker met de trein. Jaap had er zelfs zo veel zin in, dat hij niet kon wachten om te spelen en daarom had beslist om zijn partij vooruit te spelen. Hij mocht hier aantreden tegen hun sterspeler Stefan Beukema, die bij menigeen bekend is vanwege de partij Beukema-Arts die laatst uitvoerig geanalyseerd werd op de club. Ik heb geen analyse van Jaap, maar wel via-via een korte impressie vergaard. Namelijk, Jaap stond na 20 zetten op plus 10, liet het langzaam glippen tot een remise-eindspel waarin hij vervolgens een inschattingsfoutje maakte en met een 0 terug kon naar Nijmegen.

Dus we begonnen de dag met een 1-0 achterstand. Aan de andere kant was wel alvast hun sterkste speler geneutraliseerd. Dus we hadden er nog steeds veel zin in. Omdat ik niet weet wie in welk volgorde precies klaar was, worden de borden op volgorde besproken.

Op bord 1 speelde Jan met wit tegen Sam Baselmans. Hij beschrijft zijn partij als volgt:
‘Tegen Sam Baselmans kwam ik goed uit de opening en verkreeg met een pion op f5 en een gesloten centrum een duidelijke plus. Zwart stond gedrongen met weinig tegenspel, terwijl ik verschillende plannen had. Hier ging het alleen mis: ik meende een kansrijk pionoffer te zien, maar miste een sterke verdediging van zijn kant, waarna ik gewoon een pion achterstond en zelfs het initiatief verloor. Worst pawn sack ever dus… Daarna was er niet veel meer te redden, want mijn tegenstander voerde de druk sterk op en wikkelde vervolgens vakkundig af naar een gewonnen eindspel.’

Op bord 2 speelde dus Jaap, die vooruit gespeeld had en hierboven al kort behandeld is.

Op bord 3 speelde Lukas met wit tegen de altijd lastige tegenstander Mart Nabuurs. Zie hieronder het verslag van Lukas.


Op bord 4 speelde ik zelf. Zoals twee keer eerder tegen Stukkenjagers speelde ik met zwart tegen Nick Bijlsma. We herinnerden ons allebei de vorige partijen, en ook nu waren de eerste 12 zetten exact hetzelfde. Aangezien we beiden fan zijn van Spaanse structuren, deden we dat nu ook. Beetje heen en weer schuiven, veel manoeuvreren, af en toe iets ruilen, en toen kwamen we in een eindspel dat redelijk gelijk was. Net als de vorige twee keer werd ook deze partij remise.

Op bord 5 speelde Anton tegen de naamgenoot van het bordnummer dat je krijgt als je het huidige bord van Anton vermindert met het totaal aantal seizoenen dat er in een jaar zit. Anton heeft hier een bondige impressie voor voorbereid:
‘Er viel eigenlijk niks te melden Behalve dat ik op cruciale momenten te veel aan sjablonen bleef hechten, zoals ik dat wellicht te vaak doe…’.
Verminder dus het bordnummer van Anton met het bordnummer van Anton en dan krijg je de hoeveelheid punten die hij aan deze pot over hield.

Op bord 6 speelde Olav een lange, maar goede, partij tegen Herman Grooten. Hij geeft hier de volgende analyse bij.


Op bord 7 speelde Joost tegen meneer Becx. Joost beschrijft deze ontmoeting met het volgende epos:
‘Ik werd deze ronde gekoppeld aan FM César Becx. Ergens eind jaren 80 was César de eerste speler met een schaaktitel waar ik tegen speelde. De partij zelf begon zeer aanvallend van mijn kant. Ik bestreed zijn Hollandse opstelling met een soort van Staunton-gambiet, waarbij hij mijn pionoffer niet aannam. Ook volgende pionoffers en zelfs stukoffers, die van mijn kant veel tijd kostten om uit te rekenen, werden allemaal genegeerd of ontweken. Vervolgens voltooiden wij allebei onze ontwikkeling. Tegen de tijd dat de partij echt moest beginnen met diepe omspelingen van stukken richting ideale velden en zwaktes (waarvan we er allebei al een paar hadden), gooide César er een remiseaanbod in. Ik gebruikte mijn laatste stukje van mijn tijdsvoorsprong om 3 concrete varianten uit te rekenen, maar deze berekeningen resulteerden telkens in een klein nadeeltje voor mij. Ik zag daarom op het bord ook geen echte aanleiding om nog verder te spelen en doorspelen zou dus meer op de man gericht zijn, dan op de stelling. Daar had ik geen zin in, derhalve remise.’

Op bord 8 dan speelde onze China-ganger tegen meneer de Roon. 碧玉的印象在这里.


Op bord 9 speelde onze ster-invaller Ivar. Dit seizoen zijn onze invallers altijd goed bezig en scoren een goede sloot punten. Zo ook Ivar. Hij beschrijft het als volgt:

Last, but not least, speelde Hamoen op bord 10. Nadat zijn eerste twee pogingen om mee te doen werden verhinderd door ziekte, kan Hamoen eindelijk zijn debuut maken bij UVS1. Hij gaf zelf geen impressie, dus hier een impressie van mijn kant, op basis van flarden die ik heb opgevangen. Hij haalde twee openingszetten door elkaar, stond een beetje achterover gedrukt en moest licht keepen. Toen hij vervolgens de winnende combinatie op de pantoffel had, speelde hij a-tempo de verkeerde volgorde waarna hij direct kon opgeven. Dus een gemiste kans, maar hij heeft wel mooi zijn debuut gemaakt.

Samengevat, eigenlijk een dag van wat gemiste kansen want het had zomaar 6.5-3.5 kunnen worden voor ons, maar soms vallen dingen net de verkeerde kant op. Op naar de volgende wedstrijd. We hebben achteraf nog maar wel even een pizzaatje gegeten bij Romagna. En omdat Jaap er niet bij was heeft iedereen een voorgerecht genomen. Normaal gesproken gebruikt Jaap zijn veto altijd daarvoor, dus we waren nog niet in het restaurant en Jasper had al luid verkondigd dat hij superblij was dat hij eindelijk een voorgerecht mocht. Eens kijken wie de volgende keer de wedstrijd wint. Ik stel voor dat vanaf nu een dubbele ronde steen-papier-schaar gevolgd door snel-koekhappen gaat bepalen of er wel of geen voorgerecht besteld mag worden. Ik zal dit voorstel volgende keer bij de ledenvergadering aandragen.

[Red.: Het verslag van De Stukkenjagers, met daarin ook de partijen van Jaap, Joost, Guido, Hamoen en Anton, vind je hier.]

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    “Verminder dus het bordnummer van Anton met het bordnummer van Anton en dan krijg je de hoeveelheid punten die hij aan deze pot over hield.” :)
    Mooi verslag, Guido! En wat jammer dat de teamuitslag net verkeerd viel.

Geef een reactie