Dennis Arts, 1978-2019

[Red.: Ons voormalige clublid Jaap Amesz heeft op Schaaksite.nl een mooi stuk geplaatst over Dennis Arts. Met zijn toestemming nemen we dat hier over.]


Helaas is Dennis Arts na een strijd tegen hartfalen overleden. De UVS’er laat een gat achter in de Nijmeegse schaakgemeenschap. Dit blog vertelt een paar mooie verhalen over deze bijzondere schaker.

Dennis kwam bij mij meteen al op de radar door de eerste zin die hij ooit tegen me zei: “He, jij hebt jezelf echt onsterfelijk belachelijk gemaakt op TV, maar wees welkom!”

Kijk, zo’n zin zet meteen al de toon, vooral omdat het vanuit het niets rauw op mijn dak viel op mijn eerste clubavond. Op de UVS-website, hier, spreekt beste schaakvriend FM Joost Retera over ‘een sterke schaker met dito persoonlijkheid’.

En over die sterke persoonlijkheid wil ik het hebben. Dennis had het Kasparov-charisma. Simpelweg bij het plaatsnemen aan het bord gaf zijn hele lichaamstaal al aan dat je verpletterd zou gaan worden. Op het moment dat Dennis had geblunderd, was het al niet meer nodig bij het bord te gaan kijken. Je zag vanuit de andere kant van de zaal al een man zitten die hoofdschuddend, vol zelfkastijding naar het plafond zat te staren.

Ooit maakte ik de fout door bij de analyse van zo’n blunderpotje te gaan zitten, waarbij ik leerde dat je beter de eerste 10 minuten uit Dennis zijn buurt kon blijven. Een mix van passie voor het schaakspel en denigrerende opmerkingen over zijn eigen fouten, maakte een stortvloed aan emoties los waar de omstanders in betrokken werden. Na die 10 minuten kwam de glimlach weer terug en zei Dennis vrolijk: “Biertje allemaal?”

Nee, in de grijze massa ging Dennis zeker niet op. Het was een man die zowel de pieken als dalen van zijn emoties niet verborgen hield. Ook naar mij persoonlijk toe was Dennis recht door zee, zowel assertief als behulpzaam. Laat ik wat voorbeelden geven.

Ik liep wat verloren rond als nieuw lid van UVS om uit te vinden wie precies tegenstander René ten Bos was, die overigens filosofische beroemdheid geniet als Denker des Vaderlands. Dennis zei: “Zodra het holst van de nacht de zaal in loopt, heb je ‘m gevonden!” En warempel, een meneer met zwarte schoenen, zwarte broek, zwart overhemd, zwart jasje bleek inderdaad Ten Bos te zijn!

Uit tegen Paul Keres zat Dennis weer in zijn Kasparov Verpletter Modus en kon zelfs zijn eigen teamgenoten niet verdragen. Dennis, als laatste bezig en vol in de denktank, draait zich naar mij toe, terwijl ik al een bord ertussen als veiligheidsmarge had genomen en zegt intens: “Kun je nu meteen wegwezen alsjeblieft!” Het doet me een beetje aan dit filmpje denken waarin Kasparov de wedstrijdleider wegjaagt.

Ik vertelde deze ervaring op de SMB-clubavond waar ik te horen kreeg dat de intensiteit van Dennis zijn schaakemoties tot een maand schorsing bij SMB hadden geleid. Er was iets met stukken die waren omgevallen en deels op de vloer waren beland, waarna een fysieke confrontatie ontstond. Ik vroeg Dennis hoe het nou precies zat, waarop hij berouwvol, maar rustig zei: “Het was inderdaad een compleet stompzinnig handgemeen”.

Bij het toernooi in Groningen had ik een ratingprijs gewonnen. De kijk van Dennis was weer recht voor mijn raap: “Op zich goed gedaan, maar ik vind dat je speelsterkte hoger ligt dan je rating, dus ik feliciteer je verder niet. Eigenlijk had je die prijs niet verdiend.”

Dennis woont in Bemmel, tussen Arnhem en Nijmegen in. Ik vroeg waarom hij dan voor UVS (en eerder ook SMB) in Nijmegen kiest in plaats van ASV in Arnhem. Hij zei heel resoluut: “Simpel. Al mijn vrienden zitten in Nijmegen, die blijf ik altijd trouw.”

Over vrienden gesproken, UVS staat voor Uit Vrienden Samengesteld. In Den Haag tegen DD uit, vroeg een DD’er waar UVS voor stond. Als grap zei ik toen ‘Uit Vijanden Samengesteld’. Nou Dennis was not amused! Hij nam me apart om me zijn visie te geven over clubliefde, sociale contacten, jarenlange vriendschappen en dat de combinatie van schaken en gezelligheid heel belangrijk voor hem was. Nu pas snapte ik waar die sterke emotie rond zijn schaakpartijen vandaan kwam. Een belangrijk stuk van zijn leven speelde zich rond het schaken af. Dennis was met zijn 2100-rating weliswaar geen prof, maar was wel absoluut door en door een schaker.

Dennis stond klaar voor zijn schaakvrienden. Op een gegeven moment zit UVS1 uit te Chinezen, toen een teamgenoot zich excuseerde om naar het toilet te gaan. Waarop Dennis vroeg of hij nog hulp nodig had. Nou, ik moest er om grinniken, maar het was geen grap. De teamgenoot had een stoma en Dennis was bereid te helpen.

Op de UVS-website vindt u, hier, een verslag over een afscheidsavond waar Dennis dankzij de hulp van Stichting Ambulance Wens bij kon zijn. Daar werd door GM Ruud Janssen de partij van Dennis gedemonstreerd waarmee hij in 2016 de schoonheidsprijs won, de partij kunt u hier naspelen. De Gelderlander kwam op de afscheidsavond langs, dat artikel met filmpje kunt u hier zien. De rouwkaart vindt u hier.

Toffe gast die Dennis. We verliezen een kleurrijke schaker.

Share

2 reacties

  1. Lambert Hofman schreef:

    Een prachtig stukje van Jaap Amesz over Dennis.

  2. Henk-Jan Janssen schreef:

    Sjappoo, Jaap, mooi stuk.

Geef een antwoord