Captain Nemo!

Afgelopen zaterdag 2 november mochten we met het tweede team weer in actie komen voor onze tweede speelronde van dit seizoen. We mochten aantreden tegen Rokade uit Lichtenvoorde. Pepijn zou afwezig zijn vanwege een congres en had daarom mij als vervangend teamleider aangewezen. Hierover was ik een beetje verbaasd, want deze situatie had zich vorig seizoen ook al voorgedaan. Pepijn miste toen de wedstrijd tegen Magnus Leidsche Rijn, vanwege hetzelfde congres volgens mij. We mochten toen aantreden tegen een team van oud-SMB’ers (Dharma Tjiam, Jochem Aubel en Bas van Esch), aangevuld met vijf jeugdspelers. Het werd een compleet drama: we konden de speellocatie niet vinden en waren 20 minuten te laat. We speelden de match maar met 6 spelers en Dharma en Jochem hadden dus geen tegenstander. Daarnaast had de rest ook nog een off-day en we verloren met 6,5-1,5. Niet echt mijn beste moment als teamleider dus.

Dit keer besloot ik daarom om het anders aan te pakken: vorige keer had ik alles slecht geregeld dus besloot ik deze keer maar om niks te regelen. Geen gedoe met vooruitspelen, opstellingen, vervoer of andere randzaken. En het werkte perfect. Toen ik arriveerde op locatie was iedereen al aanwezig, was de opstelling al doorgegeven en zat iedereen rustig een kopje koffie te drinken. Schijnbaar zijn schakers prima in staat om zelf hun zaakjes te regelen

Dan de wedstrijd zelf: Pepijn had geregeld dat hij vooruit zou spelen. Op het vierde bord mocht bij met zwart aantreden. Hij vertelt dat het geen geweldige partij was en dat hij op het einde wel wat minder stond. Gelukkig was de stelling onoverzichtelijk genoeg zodat zijn remiseaanbod geaccepteerd werd.

De match zelf speelden we dus met zeven tegen zeven waarbij we het prettige voordeel hadden dat we een extra witpartij speelden. Diderick heeft hier echter geen boodschap aan: hij scoort met zwart minstens net zo goed als met wit. Zo ook deze keer weer. Hij kwam zonder problemen uit de opening, mogelijk zelfs met voordeel al. In een tactische afwikkeling die volgde had zijn tegenstander een penning overzien die de dame kostte en zo ons op voorsprong bracht.

Altijd fijn, zo’n vroeg voorsprong. Er waren echter weinig zorgen over het eindresultaat. Ik vroeg me alleen of hoe Arno stond maar bij de overige partijen leek me weinig aan de hand (overigens zal Jeroen laten zien dat dit oordeel niet helemaal correct was).
Ikzelf was vervolgens de derde die klaar was:


2,5-0,5 voorsprong dus en ik ging met een goed gevoel mijn partij analyseren. Toen ik daarmee klaar was, zag ik dat Hans, Arno en Ivar klaar waren met hun partij. Zij hadden de score verdubbeld en de matchpunten binnengebracht. Volgens mij was Hans als eerste klaar. In het middenspel stond hij wat beter volgens mij, omdat hij wat meer ruimte had. Het was echter een dynamische stelling waarin nog niks beslist was. Ik heb het einde niet gezien, maar ik schat zo in dat een blunder een vervroegd einde aan de partij maakte en Hans won.

Ondanks dat Arno het niet gemakkelijk leek te hebben, kon hij wel de winst veiligstellen. Volgens mij was er nog niets beslist, maar toen zijn tegenstander een blunder maakte was de partij wel gelijk uit:


En als laatste van dit drietal de partij van Ivar. Ik was na de opening even bang dat Ivar in een mindere stelling terecht zou komen. Dit bleek mee te vallen gelukkig en de stelling was ruwweg gelijk. Een fout van zijn tegenstander werd niet door Ivar afgestraft en ondanks dat Ivar nog probeerde er iets van te maken, eindigde de partij in remise.

Vervolgens dan de partij van Jeroen. Ik wil de rest van de partijen niet tekortdoen, maar ik denk dat dit de meest interessante partij van de middag was. Ik dacht dat Jeroen minder uit de opening gekomen was, maar in het middenspel veel spel tegen de witte koning gecreëerd had. Van daaruit zou dan een blunder volgen van wit en Jeroen zou winnen, zo had ik beredeneerd. Echter, als er iemand zou hebben moeten verliezen, dan was het Jeroen. Zoals wel vaker gebeurt: als er veel spanning, tactiek en chaos in de partij is, dan eindigt die in remise. Zo ook deze partij.

En ten slotte de partij van Lars. Ondanks een zeer goede voorbereiding van Lars moest hij toch goed opletten in de opening. Dit deed Lars en toen de dames geruild werden nam hij het initiatief over. Dit leidde tot een goede stelling en uiteindelijk ook pionwinst. Helaas kwamen er ongelijke lopers op het bord en Lars wist het eindspel niet te winnen:


Een ruime 6-2 overwinning dus. De teamleider is trots. In het thema van de dag liep ik vervolgens het gebouw uit, zonder iets te tekenen of een uitslag door te geven aan de bond. Dat is gelukkig ook goed gekomen.

Share

Geef een reactie