UVS 3 scoort boven verwachting, maar delft het onderspit

Schaken is moeilijk en tegen tegenstanders die op papier een stuk beter zijn wordt het meestal niet makkelijker. Op basis van al onze ratingen zou de verwachte eindscore 1,74 tegen 6,26 worden. Voor bord 1 tot bord 8 kunnen de verwachte scores voor UVS 3 namelijk worden berekend als 0,28 + 0,28 + 0,16 + 0,27 + 0,06 + 0,39 + 0,21 + 0,09. Opgeteld is dit 1,74. Laten we kijken hoe iedereen het deed ten opzichte van deze verwachting!

Op bord 1 verloor ruud 0,28 verwachte punten en hij schrijft er het volgende over:

Op het 1. Pf3 van mijn tegenstander wist ik een reguliere Hollandse stelling te krijgen. Ik deed een vroege dame-uitval waarop mijn tegenstander een centrumopstoot wilde doorzetten, die ik met dreigingen op de koningsvleugel lang kon tegenhouden. Uiteindelijk kwam de centrumopstoot toch, maar ik meende goede aanvalskansen te hebben en liet zelfs een witte pion op b7 komen omdat ik dacht een mataanval te hebben. Die had ik niet, en na dameruil werd de verre vrijpion mij snel fataal. Ik meende redelijk goed gestaan te hebben als ik die pion maar niet op b7 had laten komen, maar bij de analyse bleek dat mijn tegenstander het allemaal beter gezien had en de hele tijd een forse plus had. Niettemin een leuke partij.

Mijn partij ging niet veel beter en ook ik verloor 0,28 verwachte punten. Tussenstand: -0,56 verwachte punten.Onze fatsoenlijk geklede en bovendien stijlvol geknipte teamleider speelde een Dijk van een partij en zijn tegenstander bleek toch geen Wolff in schaapskleren te zijn. Hij wist 0,34 punten beter te presteren dan de wiskundegoden hadden verwacht. Tussenstand: -0,22 verwachte punten.

Ruud was waarschijnlijk net zo verrast door de 29ste zet van zijn tegenstander als ik door de kwaliteit van de aangeleverde pgn en de correcte spelling van ‘manoeuvreren’. Een weekend vol indrukwekkende prestaties door Ruud dus en 0,73 punten in de plus! Tussenstand: +0,51 punten.Frans had het geluk dat hij bijna geen ratingpunten en verwachte punten kon verliezen deze partij. Hij had de pech dat hij niet veel kans maakte in deze partij en 0,06 punten minder scoorde dan verwacht. Tussenstand: +0,45.

Klaus schreef een spannend verhaal over hoe hij 0,39 punten verloor om de tussenstand op +0,06 te zetten in een spannende partij:

Het  klinkt Spaans, het spreekt Duits en het speelt voor een Hollandse club, maar het is geen voetballer.  Het is José Alonso en hij schaakte tegen mij. Je merkte het meteen: een zeer sterk schaker,  geen truuk of bedreiging ontging hem, maar toch  kon ik halverwege de  partij  zijn Loper insluiten en later ( misschien niet helemaal geforceerd) veroveren, waarna er een weergaloze strijd ontstond. De ingewikkeldheid spatte ervan af. José dacht (misschien terecht) compensatie te vinden voor het loperverlies door een slimme aanval, die ik telkens even slim en fijnzinnig wist af te weren, totdat ik in de tijdnoodfase het verkeerde pad koos en een toren ging verliezen. Of ik het in die laatste fase had kunnen winnen, is de vraag, die ik nog niet weet te beantwoorden.

Maar toen was daar Sjors! 0,79 punten boven verwachting en ineens staan we op +0,85 punten! De overwinning ten opzichte van de verwachte score kan ons niet meer ontgaan!

Ik mocht op de regenachtige zaterdag aantreden tegen blerick. Ik kende al enkele spelers omdat ik ongeveer tien jaar in Venlo gespeeld heb en blerick er naast ligt. Echter dit team bestond uit een hoop duitsers uit het ruhrgebied die ik niet kende. Zo ook mijn tegenstander, een duitser met een rating van 1833. Nadat ik vond dat hij zijn opening slordig had gespeeld kwam ik heel goed te staan in het middenspel om vervolgens een fout meteen af te straffen en te winnen in 21 zetten. Zie de partij voor commentaar daarover.


Jan Hendrik maakte het feestje bijna compleet daar hij 0,91 punten kon winnen ten opzichte van de verwachting, maar moest naar huis met -0,09.Eindstand: 2,5 punten, dus +0,76 ten opzichte van de 1,74 die meneer Élő Árpád Imre had voorspeld. Vol trots en tevredenheid kijken wij terug op deze zaterdag.

Share

Geef een reactie