Schaken verzamelen is leuk.

A.s. zaterdag 9 november 2019 is er een gezellige Contactdag van de Motiefgroep Schaken in het Clublokaal van ASV Arnhem (Vlamoven 24) vanaf 9:00 uur tot circa 15:00 uur. Van deze vereniging ben ik al 30 jaar lid.

Op een contactdag worden tussen de leden verzamelitems verkocht, geruild en nieuwtjes gedeeld. Ook is er een leuke veiling met kleine prijsjes…

Omdat deze bijeenkomst redelijk dicht bij Nijmegen is kondig ik deze hier aan. Iedereen is van harte uitgenodigd, Entree gratis

 

Schaken heeft al een eeuwenoude geschiedenis van een strategisch bordspel met twee ‘echte’ legers in de vorm van poppetjes tot bijna abstracte Staunton-stukken waarmee nu internationaal gespeeld wordt.

Over de hele wereld wordt het schaakspel gebruikt als symbool voor wijsheid, liefde, tactiek en strategie.

 

Uitingen van het schaakspel komen niet alleen voor als schaakstukken maar ook in de vorm van afbeeldingen op voorwerpen zoals: postzegels, ansichtkaarten, stropdassen, strips, muziek, stempels, grafstenen etc.

Al deze voorwerpen worden verzameld door circa 160 leden van de Nederlandse ‘Motiefgroep Schaken’ (www.euwe.nl)
Sommige schaakverzamelaars specialiseren zich in, bij voorbeeld, alleen postzegels. Van postzegels en stempels zijn zelfs catalogi samengesteld om precies te weten wat er in het verleden is uitgegeven.

Twee keer per jaar komen de verzamelaars bijeen om informatie te delen, voorwerpen aan elkaar te tonen, te kopen of te verkopen en is er een veiling van allerlei aangeboden zaken. Zes keer per jaar wordt het tijdschrift de Schaakkoerier uitgegeven met uitgebreide informatie over allerlei schaakonderwerpen.

 

Zelf verzamel ik leuke dingen die ik leuk vind. Ben begonnen met postzeggels, maar daar loop ik nu lang in achter, ansichtkaarten en curiosa ben ik erbij gaan doen net als spelen. Binnen de

vereniging kennen ze me als de Euweverzamelaar omdat ik in 1995 een tentoonstelling maakte over de match Euwe- Aljechin 1935 vanaf teoen ben ik vooral ook Euwe gaan sparen zoals reclame Boterkaartjes, sigarenbandjes ex-librissen etc.

Overal kijk je rond of er iets met schaken staat. Collega verzamelaars kijken ook speciaal naar Schaakgraven en Museumstukken en Standbeelden..

Iedereen heeft zo zijn eigen deel hobby.

Share

1 reactie

  1. Pepijn van Erp schreef:

    Hmm, ik zie al weer twee afbeeldingen die ik aan mijn collectie moet toevoegen ;-) https://chessfails.tumblr.com/

Geef een reactie